közlekedés telekommunikáció Sydney megélhetés látnivalók

Másfél évvel ezelőtt már készült egy lista, mi várja a Sydney-be látogatókat, de mivel a válság kezdi itt is éreztetni hatását, emelkednek az árak, indul a turistaszezon, itt az ideje aktualizálni a kalauzt. Lássuk, mi vár itt az emberre, hogyan tud boldogulni turistaként, akár 2 napra jön, vagy csak egy hétre, vagy marad örökre s valahogy el kell indítania az itteni életét.

Előkészületek

amit mindenképpen érdemes otthon beszerezni:

  • travel adapter, ami az európai szabvány szerinti vezetékeket használhatóvá teszi, hogy ausztrál szabvány szerinti aljzatból áramot vételezz, remélem elég szabatosan fogalmaztam :) Kapható itt is, de miért adapter-vadászattal teljen az első nap, ha otthon bármelyik mediamarktban/conradban meg lehet venni. Az enyém például olyan, ami szinte a Föld összes országában jó, így az ázsiai stopover alkalmával is tudtam tölteni a laptopot.
  • kártyafüggetlen okostelefon (ha laptopot is hozol, akkor wifi hotspotként is tudjon üzemelni) (itt is vehetsz, 100AUD-tól kezdődik az ára)

Megérkezés

Minden bizonnyal a Kingsford Smith Sydney Airport nevet viselő repülőtérre érkezel. Innen a belvárosba, szállásra eljuthatsz gyalog, taxival, bérelt autóval, busszal vagy vonattal (train, a belvárosban a föld alatt metróként, külvárosban föld felett vonatként funkcionál).

A reptéri vonatmegálló díjköteles, a menetjegyen felül felnőtteknek 17.20AUD, diákoknak 12.90AUD az ára. 

Tájékozódás

Ha van okostelefon és internethozzáférés, akkor a GoogleMaps + a benne lévő szolgáltatásokkal (GPS, útvonaltervezés, tömegközlekedés menetrendje) nem lehet eltévedni. Papírtérképet ezek után felesleges venni, a turisták által látogatott helyeken pedig szoktak kitenni ingyenes, reklámokkal megbolondított térképeket.  És általában elég jól ki vannak táblázva az információk, turistalátványosságok.

Közlekedés

Sydney tömegközelekedése nem rossz, bár a 7-es busz vagy 4-6-os villamos járatsűrűségét ne várjátok. Itt derül ki, Budapesten mekkora luxusban tömegközleked(t)ünk. 

2015. január 1-től már csak Opal card-dal lehet utazni!

Az Opal Card-ot 2013 őszén kezdték bevezetni, másfél évet adva az utazóközönségnek a megszokásra és átállásra. Van pár remek tulajdonsága, nem kell mindig sorba állni új jegyért, online is tölthető, a napi tömegközlekedés max. 15, a heti 60 dollárba kerül, vasárnap pedig 2.50AUD. Ha egy órán belül folytatod az utazást, akkor nem duplán számolja a km-eket, hanem hozzácsapja az előzőhöz. 

Opal current fares
train peak off-peak single ticket myTrain weekly
up to 10km 3.30 2.31 3.80 28.00
10-20km 4.10 2.87 4.60 35.00
20-35km 4.70 3.29 5.20 41.00
35-65km 6.30 4.41 6.80 52.00
over 65km 8.10 5.67 8.60 61.00
ferry adult single ticket myFerry TravelTen
up to 9km 5.60 6.00, myFerry1 48.00
over 9km 7.00 7.40, myFerry2 59.20
bus adult single ticket myBus TravelTen
up to 3km 2.10 2.30, myBus1 18.40, myBus1
3-8km 3.50 3.70, myBus2 29.60, myBus2
over 8km 4.50 4.60, myBus3 36.80, MyBus3

2014. december 31-ig érvényesek a normál single és weekly jegyek:

  • vonat (train): Az alábbi ábra Sydney vonathálózatát mutatja. A vonaton lehet utazni két megálló közötti kilométer alapján számolt single/return tickettel, figyelembe véve a csúcsidő, emellett lehet venni különböző bérleteket, heti, havi, stb viszonylatban, ami nyilván olcsóbb utazást tesz lehetővé A és B pont között. 
  • hajó (ferry): Az alábbi ábra Sydney víziközlekedésének hálózatát mutatja. Hasonlóan a vonathoz, itt is van single és returnticket. Minden hajó a Circular Quay-nél található kikötőből indul.
  • busz (bus): Az alábbi linken Sydney buszhálózata tekinthető meg. Az egész várost behálózzák a buszok, csillagzat alakban spriccelnek ki a belvárosból és a kerületek központjaiból. A single ticket ára függ a megteendő távolságtól, mennyi régiót érint. Van 10 és 20 alkalmas bérlet is. 

Ha nem szeretnéd magad egyetlen vonalra korlátozni, akkor neked és a bámészkodó turistáknak találták ki a mymulti daily/weekly/monthly bérletet, mellyel korlátlan számban keresztül-kasul lehet utazni a városon. Jegyeket/bérleteket árulnak minden nagyobb kikötőben/megállóban/boltokban. 

A város 3 zónára oszlik, és tulajdonképpen csak a vonatközlekedésben korlátoz, a buszok és hajók mindhárom jegytípus esetében korlátlanul elérhetőek. Ha csak a belvárosban van dolgod, akkor bőven elég a mymulti zone 1, ha szeretnél kiutazni a Blue Mountains-hez, akkor mymulti zone 3-ra van szükséged. Ha pedig 2-es zónában laksz, értelemszerűen, mymulti zone 2-t kell venni. A heti bérlet zónától függően: 46/54/63 AUD (Jegyárak itt)

Bliccelni max. a külvárosban lehet, ahol a vonatperonon nincs jegyellenőrző kapu, egyébként mindenhol elektronikus rendszer figyeli a jegyek/bérletek érvényességét. A buszokra az első ajtónál lehet csak felszállni vagy helybeni jegyvásárlással, de ez bizonyos buszokon nem engedélyezett, vagy az előre megváltott prepaid bérlet kezelésével.

Telekommunikáció

Prepaid SIM-kártya kapható bármelyik woolworth/coles szupermarketben, 2 AUD az ára, s akár ott helyben fel is tölthető. Vouchert kell venni, s a rajta lévő kóddal lehet telefonon vagy interneten keresztül feltölteni az egyenleget. 

Az itteni szolgáltatók:  TelstraVodafoneOptusVirginMobileLebaraAmaysimLycamobile, stb .. utóbbiak nem igazi szolgáltatók, mert nincs saját hálózatuk, az első három valamelyikével szerződnek s azokét használják. Ha bushwalking, Uluru is tervben van, és fontos az elérhetőség, akkor érdemes Telstrát venni, mert az működik ott is, a többi csak a sűrűbben lakott területeken. Sydney belvárosában, a turisztikailag népszerű helyeken a Vodafone kriminális, a Vodafone mobilinternetet a Darling Harbourban vagy Circular Quay-nél el lehet felejteni. Az Optus ugyan nem Telstra, de átlagosan jól teljesít. 

SIM-kártya vásárlása előtt érdemes átnézni ezt az oldalt, különböző szempontok alapján listázza az éppen aktuális szolgáltatói ajánlatokat. 2014.09.10-én ez volt érvényben:

Amaysim 
Unlimited

Amaysim Flexi* Lebara National Lebara Mega Lebara International
ár 44.90 19.90 29.90 39.90 49.90
érvényes 30 nap 30 nap 30 nap 30 nap 30 nap
national calls  korlátlan 9c/min korlátlan korlátlan korlátlan
international calls 49c/min 49c/min 10$/150min 10$/150min korlátlan
flagfall - - 29c 29c 29c
national SMS korlátlan 9c/SMS korlátlan korlátlan korlátlan
international SMS 25c 25c 15c 15c korlátlan
internet 5GB 500MB 2GB 4GB 2GB
hálózat Optus Optus Vodafone Vodafone Vodafone

* Ha nem beszélsz olyan sokat, ez egy jó megoldás, a teljes 20 dollár lebeszélhető, a fel nem használt összeg pedig nem veszik el, átgörgethető a következő hónapra. 

Okosabb mobiltelefont (pl. Dick Smith-ben) már 100 dollártól árulnak, határ a csillagos ég. Wifi Hotspot jó ha van a telefonban, mert a SIMkártyához járó X GB kényelmes internetezést tesz lehetővé mobilon és laptopon egyaránt.

Bevásárlás, élelmiszer

bolti élelmiszerárakról már írtam. A Haymarket/Paddy's market erősen ajánlott, igazi kínai piac, roskadásig tele szuvenírt áruló standokkal, illetve van zöldség-gyümölcs-halas részleg is, ahol a bolti árhoz képest  szinte feleáron lehet mindenhez hozzájutni.

A coles és woolworths hűtőpultjának grillparti részlegén előrecsomagoltan, grillezésre előkészített állapotban kaphatóak mindenféle húsok, hamburgerek, érdemes kipróbálni a kenguru steaket, buffalo burgert, különféle sousage-okat. A nagyobb parkokban mindig találni barbeque-zésre alkalmas részleget, ahol megsütögethetjük a pecsenyénket.

Közbiztonság

Szerintem jó, nincs nagyon félnivaló az utcán. Mérges kígyók és pókok ugyan állítólag vannak, de ők se hülyék, inkább elkerülik az emberlakta, zajos területeket. Csótányokkal viszont bárhol és bármikor össze lehet futni. 

Higiénia, ivóvíz

Még a bushwalkingos helyeken is tiszta wc-ket, wc-papírral, kézmosóval feltöltött tartályokat találni. A csapvíz iható, fogmosásra kiváló, de aki csak az ásványvízben bízik, vegyen, 1 dollártól indul az áruk, és némelyik drágább, mint a cukrozott üdítő.

Időjárás

Tévhit, hogy Sydney időjárása trópusi, ezért itt egyfolytában süt a Nap és gatyarohasztó meleg van. Ha napközben 30 fok is volt, estére simán lehül a levegő 15-20 fokra, s nagyon csípős szél tud fújni. Télen fázunk, mert az itteni lakások nem úgy vannak szigetelve, mint otthon és nincs fűtési rendszer. Kapucnis pulóver a tengerparton jól jöhet estére, még nyáron is.

Programok, ünnepnapok

Ausztráliába lehet jönni bármikor, de aki a turistalátványosságok mellé szeretne valami pluszt is, az érdemes, ha figyeli az ünnepnapokat, fesztiválok, egyéb szórakozási lehetőségek időpontját is.

Egyszer mindenképpen érdemes megnézni a szilveszteri tüzijátékot a Sydney Harbour-ban. Akit a modern kultúra és művészetek érdekelnek, ne hagyják ki a Vivid Sydney-t és a Sculpture by the Sea-t. Az Australia Day-t minden városban, faluban megünneplik lehetőségeikhez képest.  

Legfontosabb ünnepnapok: Australia Day, ANZAC Day, Húsvét, Karácsony

Látnivalók

  • Operaház, Harbour Bridge, The Rocks, kikötő  (Circular Quay)
  • Darling Harbour (gyalog a belvárosból, hajóval a Circular Quay kikötőjéből)
  • Royal Botanic Garden (gyalog a belvárosból)
  • Manly beach (Circular Quay -> Manly wharf 3)
  • Bondi beach (vonattal ki Bondi Junction-ig, onnan 380, 381, 333-as buszok)
  • North Head (wharf 3, Manly ferry majd busszal vagy gyalog)
  • South Head (wharf 4, hajóval Watson bay-be, majd onnan gyalog)
  • Cockatoo Island (hajóval, wharf 5)
  • Taronga Zoo (hajóval, wharf 2)
  • Blue Mountains (Three Sisters) (Central Station -> vonattal, mymultizone3 hetijeggyel, Katoomba végállomáson kell leszállni s onnan gyalog vagy Hop-on-hop-off busszal. Érdemes korán reggel indulni, mert 2órás a menetidő)
  • Chinatown (gyalog a belvárosban, Central station-tól kb. 10 perc)
  • séta Bondi beachtől Coogee beachig a parton kiépített sétányon
  • esős időre: Contemporary Art Museum (Ludwig Múzeumhoz hasonló tematikájú), Powerhouse Museum (Csodák Palotája tematikájú, gyerekeknek), Maritime Museum (a Darling Harbourban lehorgonyzott hajók is bejárhatók, gyerekek imádják), Operaház, iMAX 3D cinema (a világ legnagyobb filmvásznára vetítenek)

És ami nagyon fontos, legyen nálad naptej, napszemüveg és sok pénz :)