Canberra, a papíron megtervezett város

Címkék: Ausztrália, Canberra, látnivalók

Ausztrália Canberra látnivalók

Kvízjátékok beugrató kérdése szokott lenni: Mi Ausztrália fővárosa? Ilyenkor szokták elsütni Sydney, Melbourne nevét, de félúton az igazság, mert Sydney és Melbourne nem tudott megegyezni, ezért a kettő között jelölték ki az új főváros helyét. 

 

A várost papíron tervezték mérnökök geometriai motívumok és a természeti adottságok felhasználásával, ez okozza a sterilitását. A belváros modern irodaházakból és társasházakból áll, az utak szélesek, mi ugyan csak hétvégén jártunk ott, de hétköznap sem lehet jellemző a dugó, hétvégén végképp nincs. Ami rákfenéje szokott lenni a nagyvárosoknak, az itt nem probléma, nem hogy mindig találtunk parkolóhelyet, de hétvégén ingyenes is. 

Harcedzett múzeumlátogatók igényeit tökéletesen kielégíthetik a helyi lehetőségek, múzeum múzeum hátán, és javarészük ingyenes. Egy olyan világban, ahol csoda, hogy a levegővételért nem kérnek pénzt, ez nagy szó! :) 

Ausztrália szövetségi területei mondhatni állam az államban jogokkal rendelkeznek, saját törvényekkel, saját ünnepnapokkal. Canberra március második hétfőjén ünnepli a Canberra day-t. 

Ausztrália Canberra látnivalók

A fő nevezetességeket egy hétvége alatt végig lehet járni, ideális egy hétvégi kiruccanásra. 

 1. Ausztrália Canberra látnivalókParliament House: 1988-ban készült el a parlament épülete a Capital Hill-en, látogatható a zöld és a bordó terem is, ahol a képviselők illetve a szenátusz ülésezik. A tetőről remek kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre és az Old Parliament House-re. Utóbbi manapság a demokrácia múzeumaként üzemel. 
  nyitva: 9am-5pm, ingyenes
  http://www.aph.gov.au/visit_parliament
 2. Ausztrália Canberra látnivalókWar Memorial: az angolszász országok között van egy megállapodás, ha az egyiküket megtámadják, akkor a többiek a segítségére kelnek. Így keveredetett bele több háborúba is Ausztrália, s ezen háborús eseményeknek állít emléket a War Memorial. Kívülről nem is tűnik olyan hatalmasnak, de az. 
  nyitva 10am-5pm, naponta, ingyenes
  https://www.awm.gov.au/
 3. Embassies Drive: a Tourist Drive 6 mentén végigautózva, nagykövetség nagykövetség hátán, megannyi érdekes, az adott országra jellemző építészeti jegyeket magán hordozva reprezentál. 
 4. Questacon: mondhatni ez az ausztrál Csodák palotája, hivatalos a nemzeti tudomány és technika központja. 
  nyitva: 9am-5pm, felnőtt: $23, gyerek: $17.5
  https://www.questacon.edu.au/
 5. National Museum of Australia: Ausztrália történelme, legalábbis a modernkori kb. kétszáz éves, de előtte is éltek itt népek, róluk sem feledkeznek el. 
  nyitva: 9am-5pm, ingyenes
  http://www.nma.gov.au/
 6. Royal Australian Mint: itt verik Ausztrália pénzéméit, sőt, a Sydney olimpia éremkollekcióját is. A kiállítás nem nagy, de aki hétköznap látogat el ide, munka közben láthatja a pénzverde gépeit és dolgozóit. 
  nyitva: 9am-4pm, ingyenes
  http://www.ramint.gov.au/
 7. Old Bus Depot Market: kézműves termékeket lehet vásárolni vasárnaponként. 
  nyitva: 10am-4pm, ingyenes
  http://obdm.com.au/
 8. Telstra Tower: felülről nézni Canberrára? Erre egyik lehetőség a Telstra Tower a Black Mountains National Parkban. 
  nyitva:felnőtt: 9am-10pm, $7.5, gyerek: $3
  http://www.telstratower.com.au/
 9. Mt Ainslie Lookout: Canberra kismadártávlatból
 10. Ausztrália Canberra látnivalókDeep Space Communication Complex: a városon kívül, de még ACT államon belül Tidbinbilla felé autózva bújik meg a hegyek között a NASA egyik megfigyelőbázisa. A látógatói központ nem túl nagy, de például egy fotó erejéig NASA űrruhába "bújhatunk" :)
  nyitva: 9am-5pm, ingyenes
  http://www.cdscc.nasa.gov/

Fotógaléria: facebook.com/noworrries

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

NSW 2017 naptár


2017-es naptár (pdf, 3.5MB)

Find more about Weather in Sydney, AU

Time in Sydney: +8 óra

Instagram

Lájkoljatok!

statcounter Site Meter

Sydney-útikalauz

Archívum

Mindenki a maga sorsának kovácsa

‎"The best years of your life are the ones in which you decide your problems are your own. You do not blame them on your mother, the ecology, or the president. You realize that you control your own destiny." (Albert Ellis) * * * * * "Életed legjobb évei azok lesznek, amikor eldöntöd, hogy minden problémád csakis a tied. Nem okolod értük sem anyádat, sem a gazdaságot, sem a köztársasági elnököt. És észreveszed, hogy csakis Te kovácsolod a saját sorsodat." (Albert Ellis)

Flag Counter

noworries

Mi történik Down Under? No worries :) Ha üzennél: no_worries kukac freemail pont hu vagy ott a facebook ...