Egy nemrég megjelent tervezet szerint nagysebességű pálya kötné össze a keleti part nagyvárosait - leghamarabb 2058-ra.

Az Ausztrália keleti parti nagyvárosai közé tervezett nagysebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányaira a kontinens méretű ország kormánya még 2010-ben írt ki pályázatot, az első tanulmány 2011-re készült el. A napokban a tervek továbbfejlesztett változata is nyilvánosságra került. A dokumentum szerint a Brisbane-t, Sydneyt, Canberrát és Melbourne-t összekötő, 1748 kilométer hosszú pálya létrehozásához körülbelül 120 milliárd amerikai dollárra lesz szükség. Az építkezések kezdeti költségeinek nagy részét az ausztrál kormánynak kell finanszíroznia.

Habár még semmilyen finanszírozási szerepvállalás nem konkretizálódott, a miniszter utalt arra, hogy nyilvános konzultációkat és vitákat tartalmazó átfogó programot fog indítani a nagysebességű vasútvonal Ausztrália közlekedésében betöltött várható szerepéről.

A megvalósíthatósági tervek alapján a keleti parti nagysebességű vasútvonal Brisbane-t leghamarabb 2058-ra kötheti össze Melbourne-nel, a forgalom pedig 2065-ben indulhatna meg. A tanulmány 84 milliós éves utasmennyiséggel számol a teljes vonalon, amiből legalább 19 milliót a Sydney és Melbourne közötti szakasz adna.

forrás: iho