Ausztráliától sokan azért ódzkodnak, mert messze van. Ez a hír nekik szól, mert úgy néz ki, hamarosan előbb ér ide az ember, mint Budapestről Szegedre :)

A Deutschen Zentrum für Luft und Raumfahrt legújabb kutatásainak eredményeképpen egy olyan gépet fejlesztettek ki, amely a repülőgépet a rakétával kombinálja. A tervek az EU tudományos alapjának anyagi támogatásával készültek és a FAST 20 XX munkanevet viselik.

A munka során, három év alatt megvalósult egy nagyon nagy sebességű, az űrsiklóra hasonlító repülőgép megtervezése. A SpaceLiner nevet viselő gép egy földi központból indulna, merőleges felszállást biztosító rakéta hajtóművekkel. A többször is felhasználható kilövő szerkezet 8 másodperc után leválik az 50 utasnak helyet biztosító kabinról, mely ezt követően a hang sebességének húszszorosával repülhet - egyenlőre csak 80 percet - és minden gond nélkül leszállhat egy hagyományos repülőtéren.

Állítólag még ebben az évtizedben sor kerülhet a kísérleti repülésre. A tudományos testület kommünikéjében arra nem tért ki, hogy a személyzet és az utasok szervezete milyen módon viselné el a hatalmas gyorsulást és az azt követő nagy sebességű haladást, ahogy az sem világos, hogy egy ekkora sebességből, hogyan sikerül majdan egy normál leszállás/gurulás/dokkolás egy hagyományos repülőtéren.

forrás: turizmus online