Forma-1 Melbourne Mark Webber

A város nagyon bízik abban, hogy a jövőben is az Ausztrál Nagydíjnak adhat otthont a Forma-1-ben, mely egyre inkább szeszélyessé válik a terjeszkedéssel. És mint látszik, nem csak nálunk sírnak, hogy veszteséges a Forma-1.

Melbourne 1996 óta látja rendszeresen vendégül a Forma-1 mezőnyét, előtte a csapatok 1985 és 1995 között Adelaidében versenyeztek.

Melbourne jelenleg érvényben lévő szerződése 2015-ig él, de a város most arra törekszik, hogy az azutáni időszakban is a sport naptárához tartozzon. Tenné mindezt annak ellenére a vezetőség, hogy a verseny éves szintet 31 millió dolláros veszteséget termelt, ami elsősorban a közpénz terhelésére ment rá.

A szervezők a nagy veszteségek miatt újra szeretnék tárgyalni a szerződést, melyből csak a legritkább esetben szokott engedni a FOM első embere, Bernie Ecclestone, aki szerint a helyi kormánynak nem kellene panaszkodnia az Ausztrál Nagydíj költségeit illetően, mert egészen jó szerződésük van.

Az ausztrál média titkos dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a helyi kormánynak idén már több mint 30 millió dollárt kell fizetnie az Ausztrál Nagydíj megrendezéséért és ez 2015-ig évenként további 5%-al fog nőni. A turizmusért felelős miniszter, Louise Asher szerint ez pedig egyszerűen „túl sok”. Ecclestone szerint azonban egyáltalán nem magas a futam rendezési díja.

„Talán nem a helyes képet látják” – nyilatkozta Ecclestone a helyi 3AW rádiónak. – „A számla miért is ne emelkedne? Én nem tudtam őket kényszeríteni a szerződés aláírására, a saját akaratukból tették meg. De akkor miért kell nekik panaszkodni miután aláírták?”

Az Ausztrál Nagydíjat szervező cég ügyvezető igazgatója, Andrew Westacott is Ecclestone-nak adott igazat. „A melbourne-ieknek fel kell ismerniük, hogy a fák nem nőnek az égig, ezek a nagy események nagyon sok pénzbe kerülnek, hogy színpadra tudjuk őket vinni.”

És ezek után a Rolex bejelentette, az Ausztrál Nagydíj szervezőivel névadó szponzori szerződést kötött. A melbourne-i futamot korábban a Qantas légitársaság támogatta.

A Formula-1 Rolex Ausztrál Nagydíj a 2013-as szezon első Formula-1-es versenye lesz, melyet március 14-17 között rendeznek.

"Ez a bejelentés remek hír a Rolex, Melbourne és a Formula-1 számára. A Rolex nemrég bejelentette, hivatalos időmérőnk lesz és nagyon örülünk, hogy névadó szponzora is lett a szezon első versenyének" - mondta el Bernie Ecclestone.

Ugyan a verseny megrendezése veszteséges, de Baillieu szerint a városnak a futam komoly értéket jelent.

"További három versenyt rendezünk a jelenlegi szerződés szerint és megfelelő időben megkezdjük a tárgyalásokat a folytatásról. Továbbra is azt mondom, a verseny jó az állam számára, jó a városnak és kulcsfontosságú esemény a naptárban. Nagyon bízom benne, hogy a verseny jó Melbourne-nek és Viktória államnak lés jó lesz Melbourne-nek és Viktória államnak. Azt tervezzük, hogy a naptárunkban megtartjuk a komoly rendezvényeket és a futam ennek része."

forrás: formula.hu, f1-live.hu
Melbourne már nagyon készül a 2013-as szezon nyitására: