Tavasszal beindul a lóverseny-szezon, aminek ausztrál csúcspontja a Melbourne Cup. Ausztráliában nagy hagyománya van a lóversenyzésnek és az ehhez kapcsolódó körítésnek, hiszen az emberek szeretnek fogadni, és szeretnek lovira járni. És szeretnek kiöltözni is, szinte kötelező ezen a napon extrém, meghökkentő kalap- és ruhakölteményeket viselni, bárhol ér a verseny. 

A Melbourne Cup-ot november első keddjén rendezik, mely Victoria államban ráadásul szabadnap is, ilyenkor pár percre az egész ország megáll, amikor a fő futam délután háromkor (magyar idő szerint hajnal 5-kor) elstartol, és mindenki végigizgulja azt a pár percet akár a helyszínen, akár a tévé elött.

A versenyt Protectionist nyerte, aki - sportújságírók szavaival élve - állva hagyta a mezőnyt az utolsó 200 méteren s nyert utcahosszal. Így lopták el az első alkalommal benevező németek a show-t és viszik haza a győztesnek járó 6.2 millió dollárt. 

Belerondít az örömbe, hogy az esélyesnek kikiáltott Admire Rakti a verseny után elhunyt. Pár nappal ezelőtt még futamot nyert. 

fotó: SMH