Australia day az ausztrálok számára épp annyira fontos ünnep, mint nekünk augusztus 20. 1788. január 26-án, e napon érkeztek az első telepesek a kontinensre. Innen indul az ausztrál "sikertörténet", egy új, önálló nemzet születése, egy új állam megteremtésének lehetősége. Az őslakosok természetesen a mai napig az "Invázió napjaként" tartják számon január 26-át, nem véletlenül ...

Ausztráliát egyébként 1770. április 19-én fedezte fel James Cook és az Endeavour legénysége, s a rákövetkező időszakban igyekeztek részletes rajzokat készíteni a keleti partvidékről. E térképek alapján jöttek vissza 18 évvel később az angolok, hogy megvessék lábukat a szigeten.

1788. január 26-án meg is érkeztek az első telepesek a kontinensre. Arthur Philip kapitány a Port Jackson öbölnél kipakolta 700 fegyencét, és a hajón hozott egyéb mezőgazdasági, állattenyésztési felszerelését, állatállományát. Ezután vált Ausztrália angol gyarmattá. És ekkor kezdődött az őslakosok, az aboriginálok kiírtása is ...

 

Az ausztrálok a társadalom sokszínűségét, és a toleranciát is ünneplik ezen a napon. Különböző hivatalos programok, kulturális ünnepek zajlanak le az országban (zászló felvonás, a kormányzó beszéde, állampolgár avatás, Év Ausztrálja kitüntetések átadása stb.)

A turistáknak szánt banzájok helyett a helybéliek inkább a szabadban töltik el az egész napot, barbeque partit rendeznek, a legjobb, ha a hamburger ausztráliai térkép alakú, közben pedig ausztráliai mintás ruhákat, kitűzőket viselnek, kifestik az arcukat, s mindenhol az ausztrál zászló lobog.

A "terra australis incognitát", az ismeretlen déli földet (amelyről az ókori tudósok azt hitték, az északi kontinensek ellensúlya) egyes följegyzések szerint már a kínaiak is ismerték a 6. században. A földrészt a 17. századtól szinte minden európai gyarmatosító nemzet hajósai érintették, de túl messzinek találták, végül a brit Admiralitás megbízásából Cook derítette fel és írta le, egyben angol birtokká nyilvánította. A távoli földrész London számára csak akkor vált érdekessé, amikor az amerikai függetlenségi háborúban elvesztette ottani gyarmatainak nagy részét.

A brit kormányt elsősorban praktikus szempontok vezették: az egyre népesebb és gazdagabb szigetországban ugrásszerűen nőtt a bűnözés is, s bár több száz bűncselekményért járt halálbüntetés, a bíróságok inkább rács mögé küldték a tetteseket. A túlzsúfolt börtönök sem jelentettek végállomást az elítélteknek, akiket a kolóniákra deportáltak, így nemcsak megszabadították tőlük a társadalmat, de hasznot is hajtottak a távoli területek "civilizálásával".

1788 és 1868 között 165 ezer elítéltet deportáltak Ausztráliába, de már a 19. század elejétől megérkeztek az első önkéntes telepesek is, többségük akkor az angolokkal amúgy is hadilábon álló ír volt. Az egyre gazdagabb és népesebb Ausztrália 1901-ben lett független államként a Brit Nemzetközösség tagja. Az ország "születésnapját", január 26-át első alkalommal 1808-ban ünnepelték meg.

forrás: múlt-kor

*

Az idei Australia Day-t Sydney-ben sajnos elmosta az eső. 15 éve nem volt ilyen rossz idő. Azért páran összeverődtek az öböl környékén, hogy megnézzék a hajós felvonulást, a kompok (ferrython) és a hagyományos vitorlások (tall ships race) versenyét. Délben ágyúdörgések és Russell Crowe felvezetése mellett énekelték az ausztrál himnuszt. Az ünnep komolyságát emelte a Circular Quay-ben horgonyzó HMAS Canberra, mely Ausztrália legnagyobb hadihajója.

Bár sokan voltunk, akik az eső ellenére is kitartottunk a parton, a Qantas az időjárási körülményekre hivatkozva lemondta programját, egy A380 repült volna el az öböl felett 1500ft magasságban. 

További fotók facebookon ...