Sydney-ben éppen túszdráma zajlik, egy (vagy két) fegyveres túszul ejtette a Lindt Chocolate Cafe-ban éppen tartózkodó vendégeket és dolgozókat. A hírek szerint legalább 13 túszról van szó. Martin Place-t és környékét lezárták, több épületet kiürítettek, köztük az Operaházat is, mert gyanús csomagot találtak. A Harbour Bridge lezárásáról viszont ellentmondó hírek jelentek meg, egyes források szerint lezárták, mások szerint meg nem, s ez adja az apropóját, mégis honnan tájékozódjunk az ausztrál hírekről. 

*

fotó: news.com.au

(2014.12.15 18:48) Több mint 8 órája tart a túszdráma. Egyelőre nem tudni a túszejtő(k) motivációját, mit akarnak, pontosabban a médiával még nem osztották meg. Annyira nem történik semmi, hogy a tévécsatornák ugyanazokat a képsorokat ismétlik órák óta. 

Spekulációkra ad okot, hogy a kávézóval szemben van a 7 channel székháza, jobbján pedig a Reserve Bank of Australia. 

A város szinte kiürült, a közlekedést elterelték, a vonat nem áll meg Martin Place állomáson. 

Eddig 3 dolgozó és 2 vásárló szabadult ki. 

(2014.12.15 23:00) A rendőrség sajtótájékoztatót tartott 8 óra-kor, de nem mondtak semmi érdemlegeset, amit eddig ne tudtunk volna. A híradósok rendőri mozgolódásokat jeleztek, nyomkereső kutyákat is hoztak, érződik, készülnek az éjszakára. 

A háttérben folynak a tárgyalások. 

(2014.12.16 00:50) Nyilvánosságra hozták a túszejtő kilétét: Sheik Man Haron Monis, 49 éves iráni férfi. 

(2014.12.16 06:20) Éjjel 2 után megrohamozták a kávézót, miután lövések hallatszódtak bentről. A végeredmény 3 halott, közte a túszejtővel, többen megsérültek. 

Rossz volt erre a hírre ébredni :(