Piaci pletykák szerint az ausztrál dollár esése mögött a neves befektetési guru, Soros György áll - számolt be ma hajnalban a Sydney Morning Herald. A hírek szerint 1 milliárd dollár értékben kezdtek az ausztrál fizetőeszköz esésre játszani Hongkongból és Szingapúrból, ami mögött többen a Soros György nevével fémjelzett alapkezelőt gyanítják. Mindenesetre az tény, hogy az ausztrál dollár az elmúlt napokban nem volt jó formában, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy ma az ausztrál jegybank egy 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amire nem számítottak az elemzők.

Ausztrál sajtóértesülések szerint többen a Soros György nevével fémjelzett alapkezelőt vélik felfedezni az ausztrál dollár közelmúltbeli esése mögött. Soros állítólag Hongkongon és Szingapúron keresztül indított ügyletek révén 1 milliárd dollár értékben fogadott az ausztrál dollár esésére az amerikai dollárral szemben.

A Sydney Morning Herald (SMH) által megkérdezett devizakereskedő szerint inkább egy közelgő kamatcsökkentésre spekulálhattak többen is. A szakember úgy véli, 1 milliárd dollár ugyan nagyon sok pénz, de az ausztrál dollár piacára egy ilyen ügyletnek nincs feltétlenül nagy hatása.

Az év elején az HSBC által készített tanulmány szerint egyébként pont az ausztrál dollár lett a legtúlértékeltebb deviza, ami alapján nem lenne meglepő, ha a deviza gyengülne a többi fizetőeszközzel szemben az elemzők szerint. 

Rendkívül nehéz egy ilyen mozgás során akár felelősöket találni, de az mindenesetre tény, hogy Soros Györgyöt sokszor szokták különböző devizák esésével szóba hozni. Még 1992-ben az angol jegybank ellen indított spekulációja révén 1,8 milliárd dollárt keresett az ügylettel. Soros alapja egyébként a jen gyengülése révén 1 milliárd dollárt keresett az elmúlt hónapok során.

Az ausztrál dollár elmúlt hetekben látott gyengülésében szerepe lehetett annak is devizapiaci kereskedők szerint, hogy egyre többen spekuláltak kamatcsökkentésre. Az ausztrál jegybank annak ellenére vágott ma 25 bázispontot, hogy az elemzők nem számítottak a 3 százalékon álló ráta módosítására.

Mivel sok piaci szereplőt meglepett az ausztrál jegybank mai döntése, az ausztrál dollár esni kezdett az amerikai párjával szemben, ráadásul rendkívül nagy lendülettel tette meg ezt az utat.

forrás: investor.hu