Kedden az ausztrál jegybank kamatot csökkentett, és azóta folyamatosan esik a dollár árfolyama. Augusztus 17-én még 238 forintba került, sőt, még szeptember elsején is, aztán hosszú ideig 233 forint környékén stagnált, pénteken pedig már volt 226 Ft is.

A kamatvágás a kínai gazdaság zsugorodásával és az erős dollárral magyarázható, ami csökkentette az exportot, s ezáltal az ausztrál gazdaságot is visszavetette. És állítólag következő hónapban is csökkentés várható .. Mit ne mondjak, kétszáz forintos dollárt el tudnék viselni :-D

Ausztrália abban a "szerencsés" helyzetben volt eddig, hogy a 2008-ban kitört pénzügyi válság kevésbé rázta meg, mint Amerikát vagy Európát, mivel nagyrészt Ázsiával közösködtek. De most hogy már Ázsia is kezd bajban lenni, ausziknak is főhet a feje.

A várt 685 millió ausztrál dollár helyett 2.02 milliárd ausztrál dollárra (2.06 milliárd USD) nőtt a külkereskedelmi deficit Ausztráliában. Az export volumene - főleg a kínai lassulásnak köszönhetően - 3%-kal 24.5 milliárd ausztrál dollárra esett vissza, míg az import csupán 1%-kal mérséklődött 26.6 milliárdra. A lépés negatív meglepetést okozott, ezért a tegnapi 25 bázispontos kamatcsökkentés után újabb nyomás alá került az ausztrál dollár, ezért tovább folytatódott az AUDUSD esés, valamint az EURAUD emelkedés.