Ausztrália üzleti információs kutató cége, az IBISWorld hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában szereplő előrejelzés szerint az ausztrálok kevesebbet fognak dolgozni, és többet fogak keresni; több szabadidejüket fogják internetezéssel, éttermi étkezésekkel, sportolással, tévézéssel és moziba járással tölteni.

Az ország üzleti információs kutató cége, az IBISWorld hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában szereplő előrejelzés szerint az ausztrálok kevesebbet fognak dolgozni, és többet fogak keresni; több szabadidejüket fogják internetezéssel, éttermi étkezésekkel, sportolással, tévézéssel és moziba járással tölteni.

Az előrejelzés szerint az ausztrál átlagember 2025-ben a 29 vagy 30 órás munkahéten 1756 AUD fog keresni, szemben a 2013-ban a 32 órás munkahét alatt átlagosan megkeresett 1086 AUD-vel.

A várakozások szerint az ausztrálok 2025-re heti 78,5 óra szabadidővel fognak rendelkezni, ami a 2013-as heti 78,1 órához képest emelkedés, és az IBISWorld szerint a szabadidő nagy részét közösségi médiák látogatásával és vásárlással fogják tölteni.

Az IBISWorld előrejelzése szerint Ausztrália népessége évente 1,6 %-kal fog nőni, a 2013-as 22,8 millió főről 2025-re 27,8 millió főre, ez a növekedés a bevándorláson, a születések növekvő számán és a várható magasabb életkoron alapul.

“A „baby boom” nemzedék nyugdíjba vonulása és a szakképzett munkaerő hiánya hatásának kivédésére életbe léptetett intézkedések növelték a nettó bevándorlást.” – közölte hétfőn Karen Dobie, az IBISWorld vezérigazgatója.

“Az átlagos várható életkor 82 évre kúszik fel; a lakosság átlagéletkora pedig 37,1 év, ami emelkedést jelent a 2010-es 36,9 évhez képest, és nyilvánvaló, hogy a következő évtizedben egyre nagyobb lesz a kereslet lesz az egészségügy iránt, valamint a nemzetgazdasággal szemben is új kihívások jelentkeznek.” – mondta.

Az IBISWorld előrejelzése szerint a 2025-ig hátralévő évek során a bányászat fellendülése miatt Nyugat-Ausztrália fog vezetni a népesség számának növekedésében, bár Új Dél-Wales továbbra is az államszövetség legnépesebb tagja.

A lakáspiac tekintetében az IBISWorld arra számít, hogy az elkövetkező 10 évben tovább nő a magasépítésű lakóházakban lévő lakások száma és a jelentősebb nagyvárosi területeken a belvárosi lakások száma, mert a saját ház megfizethetősége továbbra is gondot fog okozni.

Dobie szerint kevesebb ausztrál sietne belépni a lakásépítési piacra.

“Lehet, hogy a tégla és a malter birtoklása már nem az ausztrál álmot testesíti meg.” - mondta a vezérigazgató.

IBISWorld arra számít, hogy az átlagos családi házépítési kölcsön összege a 2012-13-as 300 000 AUD-ről (315,507 USD) 2024-25-re 678 000 AUD-re emelkedik.

forrás: tőzsdefórum