Ausztrália Canberra látnivalók

Kvízjátékok beugrató kérdése szokott lenni: Mi Ausztrália fővárosa? Ilyenkor szokták elsütni Sydney, Melbourne nevét, de félúton az igazság, mert Sydney és Melbourne nem tudott megegyezni, ezért a kettő között jelölték ki az új főváros helyét. 

 

A várost papíron tervezték mérnökök geometriai motívumok és a természeti adottságok felhasználásával, ez okozza a sterilitását. A belváros modern irodaházakból és társasházakból áll, az utak szélesek, mi ugyan csak hétvégén jártunk ott, de hétköznap sem lehet jellemző a dugó, hétvégén végképp nincs. Ami rákfenéje szokott lenni a nagyvárosoknak, az itt nem probléma, nem hogy mindig találtunk parkolóhelyet, de hétvégén ingyenes is. 

Harcedzett múzeumlátogatók igényeit tökéletesen kielégíthetik a helyi lehetőségek, múzeum múzeum hátán, és javarészük ingyenes. Egy olyan világban, ahol csoda, hogy a levegővételért nem kérnek pénzt, ez nagy szó! :) 

Ausztrália szövetségi területei mondhatni állam az államban jogokkal rendelkeznek, saját törvényekkel, saját ünnepnapokkal. Canberra március második hétfőjén ünnepli a Canberra day-t. 

Ausztrália Canberra látnivalók

A fő nevezetességeket egy hétvége alatt végig lehet járni, ideális egy hétvégi kiruccanásra. 

  1. Ausztrália Canberra látnivalókParliament House: 1988-ban készült el a parlament épülete a Capital Hill-en, látogatható a zöld és a bordó terem is, ahol a képviselők illetve a szenátusz ülésezik. A tetőről remek kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre és az Old Parliament House-re. Utóbbi manapság a demokrácia múzeumaként üzemel. 
    nyitva: 9am-5pm, ingyenes
    http://www.aph.gov.au/visit_parliament
  2. Ausztrália Canberra látnivalókWar Memorial: az angolszász országok között van egy megállapodás, ha az egyiküket megtámadják, akkor a többiek a segítségére kelnek. Így keveredetett bele több háborúba is Ausztrália, s ezen háborús eseményeknek állít emléket a War Memorial. Kívülről nem is tűnik olyan hatalmasnak, de az. 
    nyitva 10am-5pm, naponta, ingyenes
    https://www.awm.gov.au/
  3. Embassies Drive: a Tourist Drive 6 mentén végigautózva, nagykövetség nagykövetség hátán, megannyi érdekes, az adott országra jellemző építészeti jegyeket magán hordozva reprezentál. 
  4. Questacon: mondhatni ez az ausztrál Csodák palotája, hivatalos a nemzeti tudomány és technika központja. 
    nyitva: 9am-5pm, felnőtt: $23, gyerek: $17.5
    https://www.questacon.edu.au/
  5. National Museum of Australia: Ausztrália történelme, legalábbis a modernkori kb. kétszáz éves, de előtte is éltek itt népek, róluk sem feledkeznek el. 
    nyitva: 9am-5pm, ingyenes
    http://www.nma.gov.au/
  6. Royal Australian Mint: itt verik Ausztrália pénzéméit, sőt, a Sydney olimpia éremkollekcióját is. A kiállítás nem nagy, de aki hétköznap látogat el ide, munka közben láthatja a pénzverde gépeit és dolgozóit. 
    nyitva: 9am-4pm, ingyenes
    http://www.ramint.gov.au/
  7. Old Bus Depot Market: kézműves termékeket lehet vásárolni vasárnaponként. 
    nyitva: 10am-4pm, ingyenes
    http://obdm.com.au/
  8. Telstra Tower: felülről nézni Canberrára? Erre egyik lehetőség a Telstra Tower a Black Mountains National Parkban. 
    nyitva:felnőtt: 9am-10pm, $7.5, gyerek: $3
    http://www.telstratower.com.au/
  9. Mt Ainslie Lookout: Canberra kismadártávlatból
  10. Ausztrália Canberra látnivalókDeep Space Communication Complex: a városon kívül, de még ACT államon belül Tidbinbilla felé autózva bújik meg a hegyek között a NASA egyik megfigyelőbázisa. A látógatói központ nem túl nagy, de például egy fotó erejéig NASA űrruhába "bújhatunk" :)
    nyitva: 9am-5pm, ingyenes
    http://www.cdscc.nasa.gov/

Fotógaléria: facebook.com/noworrries