időjárás kánikula bushfire Tasmania

Ausztrália déli felén az elmúlt napokban több helyen is megközelítette a hőmérséklet az 50 fokot, sőt, volt, ahol rövid időre 60 fokig forrósodott a levegő egy közeli erdőtűz hatására.

Már bő egy hete szinte rekkenő hőség tombol Ausztráliában, az elmúlt napokban pedig még tovább forrósodott kánikula, és a kontinens déli felén több helyen mértek 50 Celsius-fokot megközelítő értékeket. Szerencsére Sydney épp csak kapott eddig a hőhullámból, 30 foknál nagyon nem volt melegebb és estére jobbára lemegy 20 fok alá a hőmérő higanyszála.

Pénteken az Adelaide-től északnyugatra fekvő Wudinna településen 48,2 fokot mértek, és a pár 100 km-rel északabbra fekvő Marree-ban is csak 1 tized fokkal mutatott alacsonyabbat a hőmérséklet.  Ennél is forróbb volt azonban a levegő csütörtökön a szintén Ausztrália déli partvidékén található Red Rocks Pointban, amikor 48,6 fokot regisztráltak - a mostani hőhullámban eddig ez tartja a csúcsot. Tasmaniában a meteorológiai mérések történetének legmagasabb hőmérsékletét jegyezték fel pénteken 41,8 fokkal Hobart városában - ami kerek egy fokkal haladta meg a korábbi, 1976-ból származó rekordot.

Tasmania északi részén ugyanekkor bozóttűz söpört át helyenként 80 km/órát meghaladó széllökésektől kísérve. Az erdőtűz hatására Dunalley városában rövid időre 60 fokig forrósodott fel a levegő, eddig 65 ház égett le és legalább egy ember életét veszette.

A rekord meleg és az erős szél miatt a tűz gyorsan terjed. Ausztrália déli részén a legsúlyosabb a helyzet: Finniss, Currency Creek és Adelaide városokban a tűz már a lakóházakat fenyegeti. Új-Dél-Wales északi partján több tucat tűzoltó küzd a lángokkal.

Az erdőtüzek gyakoriak Ausztráliában ebben az időszakban: 2009 februárjában Victoria államban 179 ember veszette életét és több mint 2 ezer otthon semmisült meg a pusztító tűzben.

Ausztrália abszolút hőmérsékleti rekordját Oodnadatta sivatagi városa tartja, ahol 1960. január 2-án 50,7 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

forrás: idojaras.hu, neon.hu