Sydney időjárás

Sok magyarban az a tévképzet él, hogy megérkezvén Sydney-be, trópusi időjárás, rekkenő hőség és forró napsütés fogadja. Aki ezt gondolja, az leülhet, földrajzból egyes!

Tény, sokat süt a Nap és nagyon meleg napok is be tudnak köszönteni, a bozóttüzek sem véletlenek a városhatárban, de ettől még itt bizony nyáron is lehet ázni-fázni. Télen pedig a fütés nélküli, szigeteletlen lakásokban csak fagyoskodik a magyar, mert nincs hozzászokva a 10-15 fokos szobahőmérséklethez.

A wikipédia szerint Sydney éghajlata óceáni-szubtrópusi. A legmelegebb hónap a január, amikor a napi átlaghőmérséklet 18,6-25,8 °C között van, és amelyik hónapban átlagosan 14,6 napon át haladja meg a hőmérséklet a 30 °C-ot. A tél enyhe, a hőmérséklet csak nagyon ritkán csökken 5 °C alá. Sydneyben az 1830-as években esett legutóbb hó. A város mentes az időjárási szélsőségektől, nem jellemzőek a tornádók, vagy földrengések.

Namármost, én hetek óta azt tapasztalom, hogy mindig hétvégére romlik el az idő, s péntektől vasárnapig csak esik, csak esik, felhős az ég. Erről biztosított egy ausztrál ismerősöm is, hogy a tavalyi év még rosszabb volt, mert most kb. az Australia day óta telnek csak így a hétvégék. Úgy látszik, ezek az állami ünnepek velejárói, odahaza is augusztus 20. után romlik el az idő, másnap már megáll az élet a Balatonon, bezár a lángossütő, nincs hekk, se hideg sör.

Szombat délelőtt is tetemes mennyiségű eső zúdult le Sydney déli régiójára, ahogy pénteken is, miközben a belvárosban csak felhős volt az ég, a keleti parton pedig, konkrétan a Bondi beachen hétágra sütött a Nap. És olyan gyorsan tud változni az időjárás, egyik nap 45 fokos évszázados rekord dől meg, másnap pedig már alig van 20 fok.

És ősszel ennél csak több eső jön ...