Se szeri, se száma az utóbbi időben azoknak a rekordoknak, amelyek az itt tomboló rendkívüli hőségről szólnak. Most pedig heves esőzéseket, sőt, tornádót jelentettek. Remélhetőleg, a két évvel ezelőtti árvízből tanultak az illetékesek s felkészültek, idén meg tudják előzni a bajt. Sydney-ben szerencsére "csak" szolidan esik, de immáron második napja, egyfolytában.

Az idei nyáron   szinte mindennaposnak mondhatóak a 40 fokos délutáni hőmérsékletek, sok helyen évszázados rekordok dőltek meg. A nyugati és északi partvidéken jelenleg is 35, 38 fokot mutatnak a hőmérők, az ország keleti részét azonban egy markáns ciklon érte el. A légörvény felhőzete szinte az egész partvidéket beborítja, és sokfelé kiadós esőzések, heves viharok jellemzőek a térségben. A felhőszakadásokat és zivatarokat viharos szél kíséri, a tengerpartokat pedig többméteres hullámok ostromolják, és ez tetemes anyagi károkat okoz, a trópusi részeken pedig áradások keletkeztek a rendkívüli csapadék nyomán.

Szombaton a Queensland állambeli Bundabergben 177 mm eső esett (kevesebb mint 24 óra alatt!), a közelben fekvő Gayndah-ból és Gladstone-ból pedig szintén 160 mm feletti csapadékmennyiségről érkezett jelentés. Az ausztrál meteorológiai oldalak a rendkívüli helyzetre való tekintettel folyamatosan frissülő, "élő" közvetítéseken keresztül követik nyomon az eseményeket.

Eszerint szombaton a queenslandi Wide Bay megyében tornádó is volt, ami jelentős anyagi károkat okozott. A Bundabergtől csupán 10 km-re fekvő Bargara, Burnett Heads és Coonarr városkákban a forgószél villanyoszlopokat tört ketté, tetőket szakított le, fákat döntött az utakra és az autókra - két ember kritikus állapotban került kórházba. A meteorológusok további tornádókra adtak ki riasztást a régióban, és több helyre 24 óra alatt akár 250 mm-nyi esőt is várnak. 

A Brisbane-től 370 kilométere északra lévő Bundabergben több ezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát, miután a Burnett folyó kilépett medréből, közel egy kilométeres szélességben mindent ellepett a víz, az áradás házakat sodort el. Bundabergtől délre, Gympie-ban több család a háztetőkön keresett menedéket, de a viharos széllökések miatt nem tudtak se vízi mentőket se helikoptereket küldeni értük.

Az ország harmadik legnagyobb városa, Brisbane is súlyos károkat szenvedett az óránkénti 120 kilométeres szél következtében. Megnyitották az egyik helyi vízi erőmű zsiliprendszerét, hogy a vízfelesleget levezessék az óceánba.

A többnapos viharok után kiterjedt területek kerültek víz alá Ausztráliában, a hadsereg helikoptereket vet be a mentési műveletekben. fogadni.

A ciklon egyébként az "Osvald" névre keresztelt trópusi ciklon maradványa, és várhatóan még több napig hatással lesz Ausztrália keleti partvidékének időjárására.

forrás: időjárás, index