Egy új vizsgálat szerint Ausztráliába először 50 ezer évvel ezelőtt érkezett 1000-3000 ember, populációjuk a jégkorszak idején összeomlott, majd regenerálódott, végül öt évszázaddal ezelőtt 1,2 millió főre duzzadt.

Ausztrália korai populációs számának felbecslése máig vita tárgyát képezi az antropológusok között, részben azért, mert érinti annak kérdését is, hogy az európai kolonizáció milyen hatással volt az őslakosokra.

A brit Királyi Társaság folyóiratában közölt tanulmányában Alan Williams, az Ausztrál Állami Egyetem antropológusa újonnan megvizsgálta azokat az ősi településeket, ahol radiokarbonos elemzéseket készítettek a leletekről. Az adatokat a populációs változás jeleként alkalmazva úgy hiszi, hogy Ausztrália első lakosai mintegy 50 ezer évvel ezelőtt érkeztek, és az alapító csoport 1000-3000 főt számlált. Ez a szám valamivel magasabb a korábbi becsléseknél, és azt sugallja, hogy az első települések szándékos migráció, nem pedig véletlenszerű partraszállás eredményei.

Egy népszerű elmélet szerint az újonnan érkezettek egy szárazföldi hídon keltek át Pápua Új-Guineából, egy mára már víz alá került kontinentális talapzaton keresztül. Számuk növekedett, majd 21 ezer–18 ezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak kiteljesedésének idején 60 százalékkal csökkent, ekkor ugyanis Ausztrália jóval hűvösebbé és szárazabbá vált, mint amilyen napjainkban – mondja Williams.

A jégkorszak végén a populáció ismét növekedésnek indult, és 500 évvel ezelőtt érte el 1,2 millió fős csúcspontját. Ezt követően lassú hanyatlásba kezdett, és 1788-ra, a brit kolonizáció kezdetére száma 770 ezer–1,1 millió fő között mozgott.

Az európaiak behurcolták a himlőt, a kanyarót, az influenzát és más betegségeket, amelyek katasztrofálisnak bizonyultak az immunitással nem rendelkező őslakosokra nézve.

A kolonizáció demográfiai hatását érintő információk vázlatosak, ám az antropológusok szerint kiindulópontot nyújtanak ahhoz, hogy megbízható populációs számokhoz jussanak az európai kapcsolatfelvételt megelőző időszakból.

Az európai kapcsolat előtti ausztrál populáció feltárását célzó korábbi kísérletek rendkívül változatos számokat eredményeztek. Ezek szerint az alapító populáció kevesebb, mint 150 embert számlált, míg 1788-ra számuk a 250 ezer-1,2 milliós tartományra tehető.

A vizsgálatról a Proceedings of the Royal Society B folyóirat számolt be.

forrás: hirado