Az ausztrál futball egyik élő legendáját meccs közben sértette meg egy 13 éves kislány, akit ezért kivezettetett a lelátóról.

Pénteken, az Ausztrál futball-bajnokságban (AFL, olyan mint a rögbi) a Collingwood és a Sydney csapata csapott össze egymással, a vendégek pedig megsemmisítő, 47 pontos verést mértek ellenfelükre - 13 év után először nyertek a rivális otthonában. A hivatalos adatok szerint jó 65 ezren látogattak ki az MCG stadionba, így igazi ünnepnek is beillett volna a találkozó, azonban sajnos leginkább egy rasszista bekiabálás miatt került címlapokra az ütközet.

Történt, hogy vendég Sydney Swans őslakos játékosát, az élő legenda Adam Goodest az egyik szurkoló "majomnak" nevezte. Ami még ennél is szomorúbb, ez a drukker egy 13 esztendős kislány volt. Goodes szólt a játékvezetőnek, aki leállította a meccset, majd a kislány kivezetették a lelátóról.

Szombaton a játékos elmondta, a kislány később felhívta és elnézést kért tőle. Goodes arra kér mindenkit, ne a gyerekre haragudjanak, mert a probléma mélyebben gyökerezik.

"Nem tudom, hogy ez a karrierem mélypontja-e, de az biztos, hogy ennyire még sosem sértettek meg. Ez nem a kislány hibája, hisz még csak 13 esztendős. Ő ártatlan, nem is hibáztatom semmiért. Inkább amiatt vagyok szomorú, hogy olyan közegben nő fel, ahol az a látszat alakult ki benne: normális, ha megbélyegez embereket. Biztos vagyok benne, hogy azt sem tudja, milyen érzelmeket tud kiváltani az emberekből egy-egy kifejezéssel" - mondta Goodes.

A téma hatalmas visszhangot váltott ki Ausztráliában, szinte az összes lap és internetes oldal vezető hírként ír a sajnálatos esetről. Goodestől még az ellenfél klub elnöke, Eddie McGuire is bocsánatot kért, de a játékos elhárította azt mondván: nem az ő hibájuk.

"Erről nem a Collingwood és nem is az AFL (az ausztrál futball-bajnokság) tehet. Ez egy szociális probléma. Ez arról szól, hogy a szülők mit tanítanak a gyermekeiknek. Én anyukámtól azt tanultam, annyira tiszteljek másokat, amennyire másoktól elvárom, hogy engem tiszteljenek."

Goodes azzal zárta mondandóját, tovább küzd a rasszizmus ellen.

forrás: hir24