Hétfőn hivatalosan is kezdetét vette az idei Superbike Világbajnokság, mely minden bizonnyal számos izgalmas és látványos versenyt tartogat ebben az esztendőben is a nézőknek. Talmácsi Gábornak a teljes 2013-as szezonra érvényes szerződése van a cseh Prorace Teammel a Supersport kategóriában, így idén 14 alkalommal láthatjuk majd küzdeni az ezredekért a magyar világbajnokot több mint 30 vetélytársával együtt. A helyszin: Phillip Island.

Az első versenyre vasárnapig még várni kell, de a csapatok már keményen dolgoznak, hiszen két tesztnap (febr. 18-19.) áll a rendelkezésükre, hogy behangolják a motorokat a phillip islandi pályára. Talmácsi Gábor az akklimatizálódás miatt már a múlt héten elutazott csapatával a kontinensre, így már hozzászokott a nagy meleghez is, ami nap, mint nap fogadja őket.

Hétfőn a Supersport géposztályban kétszer 110 perces tréninget teljesítettek a versenyzők és legjobb hondásként Talmácsi zárta a napot. Az első edzésen 7., míg a másodikon a 4. legjobb köridőt érte el, és összesen 43 kört tett meg. A határok folyamatos feszegetése közben egyszer elcsúszott Gábor a pálya első szektorában lévő 4. kanyarban, mely egy visszafordító hajtűkanyar, de szerencsére sem neki, sem pedig motorjának nem lett komolyabb baja. A mai munkálatok során elsősorban a motor áttételezésére és a futómű setupokra koncentráltak. A Prorace Team csapata egy új szakemberrel is bővült, aki a motor gátlójának beállításában nyújt segítséget és már elsőre megtalálták a közös hangot a magyar versenyzővel.

Talmácsi Gábor: Nagyszerű érzés a szezont elkezdeni egy ilyen gyönyörű helyen, mint a phillip islandi pálya. Jól érzem magam az új dizájnban, ami egyfajta plusz erőt ad. Nagyon jó az idő, 32 fok van és én inkább motorozok nagy melegben, mint fázzak. A mai tréningek alkalmával az áttételezésen és a futómű beállításán dolgoztunk. Az új szakemberrel is gyorsan megtaláltuk a közös nevezőt, aki a motor gátlójának állításában segít. Az elektronikai rendszer még nem működik kellően, de a csapat dolgozik rajta, hogy azzal is minden rendben legyen. Nagyon várom a holnapi folytatást.

Kedden, a második tesztnapon új arcát mutatta az ausztrál nyár és lényegesen hűvösebb, felhősebb idő fogadta a csapatokat. A menetrend lényegében nem változott, hiszen a Supersport kategóriában induló versenyzők ma is kétszer 110 percet gyakorolhattak, csupán az edzések kezdési időpontjai alakultak másként.

Talmácsi Gábor az első tréningen a 3. helyen végzett, míg a magyar idő szerint reggel 5 óra 40 perckor kezdődőn a 6. helyen intette le a kockás zászló. Számos beállítást sikerült kipróbálniuk és még vannak ötleteik, melyektől további fejlődést várnak és szeretnék azokat is kipróbálni a vasárnapi verseny előtt.

Talmácsi Gábor: Eddig minden jó irányban halad, igazán elégedett vagyok az elvégzett munkával. A gyári Kawasakik és a gyári Yamahák nagyon gyorsak ezen a pályán, de én is várok még erőt az új motorblokkunktól. A második edzés végén óriási volt a forgalom a pályán és hatalmas verseny alakult ki. Olyan volt, mintha nem is teszten lennénk, hanem a mindent eldöntő időmérő edzésen. Kétszer engem is feltartottak, de végül a legutolsó körben így is sikerült javítanom.

forrás: motorsportal.hu, motorsokk.hu, sportfm.hu