A japánokat ausztrál nagyvárosok követik a drágasági toplistán. Teherán a legolcsóbb.

Tokióban és Oszakában a legdrágább az élet a világon, még annak ellenére is, hogy Japánban az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentek a fogyasztói árak - derül ki a The Economist felméréséből. A brit gazdasági-politikai hetilapnál 93 ország 140 városának árszintjét vizsgálták, egy 160 termékből álló fogyasztói kosáron keresztül. Az eredményeket a New York-i árakhoz viszonyították, amely a 100-as bázisértéket kapta.

Tokió indexe 152, Oszakáé pedig 146 pontot ért el az így kialakított skálán.A harmadik és negyedik helyen két ausztrál nagyváros, Sydney és Melbourne végzett, miután az elmúlt évben jelentősen emelkedtek az árak az elsősorban jelentős nyersanyagkincseinek köszönhetően stabil növekedést mutató országban.

A legdrágább európai város a holtversenyben negyedik Oslo lett, amelyet Szingapúr, Zürich, Párizs, Caracas és Genf követett a listán. A világ tíz legolcsóbb városában is van egy európai: Bukarest. A román fővárosnál csak négy olcsóbb város van a világon: Colombo, Panama City, a szaúd-arábiai Dzsidda és Teherán.

forrás: mmonline