Idén is jó néhány kutatóintézet vette magának a bátorságot, hogy összeállítsa a legdrágább városok listáját.

Az amerikai Mercer listáján csupán 2 eurózónás város, Párizs és Bécs szerepel a világ 50 legdrágább városa között, miközben méréseik szerint a legdrágább német város, Frankfurt visszaesett a 73. helyről a 88. helyre. A Mercer szerint a number one Tokió, aztán következik egy kakukktojás: Luanda, majd jön Oszaka, Moszkva és Genf. Londont a 25. helyre sorolták.

Ezen kívül még egy csomó lista kering a nagyvilágban. 2011 decemberében az ECA International is elkészítette saját listáját, abban is Tokió a favorit. De a listagyártásnak ezzel közel sincs vége, hiszen például a Swiss Bank UBS szerint Oslo az első. Az Economist Intelligence Unit (EIU) sem akart lemaradni, ő is publikált egy szép kerek listát, ezen Zürich a legdrágább.

Helyezés Mercer UBS/iPod ECA EIU UBS/BMI
1 Tokió Oslo Tokió Zürich Zürich
2 Luanda Zürich Oslo Tokió Genf
3 Oszaka Tokió Genf Genf Koppenhága
4 Moszkva Genf Nagoya Oszaka Oslo
5 Genf Koppenhága Zürich Oslo Luxemburg
6 Zürich New York Yokohama Párizs New York
7 Szingapúr Luxembourg Bern Sydney Sydney
8 N’Djamena  Stockholm Stavanger Melbourne Tokio
9 Hong Kong Caracas Basel Szingapúr München
10 Nagoya London Kobe Frankfurt Frankfurt
11 Sydney
15 Melbourne Sydney Sydney
17 Canberra
19 Perth
23 Canberra Melbourne
24 Brisbane Adelaide
25 Auckland Perth
26 Brisbane
27 Adelaide Darwin
44 Auckland
48 Budapest
59 Budapest
142 Budapest


Ezek vizsgálatok közül talán a leghasznosabb adatokat az UBS adja, mert a jövedelmeket és a vásárlóerőt vizsgálja.

Az UBS még 2009-ben vezette be az iPod-indexet, amely talán reálisabban összehasonlíthatja az egyes városok életszínvonalát és vásárlóerejét. A vizsgálatuk alapján azt figyelték meg, hogy hány órát kell dolgozni egy Apple MP3 lejátszóért. E szerint egy átlagos New York-i alkalmazott csupán 9 órát húz le a munkahelyén a kütyüért, míg Mumbai-ban, India elsőszámú üzleti központjában 177 órát. Persze ez is csalóka, hiszen Mumbai-ban sokkal olcsóbbak a megélhetés feltételei, maximum nem utaznak el New Yorkba. A Mercer pedig úgy értékeli a városokat, hogy New Yorkot tekinti etalonnak, az kap 100 pontot, és a többi várost ehhez méri. Vagyis az USA-dollár gyengülése vagy erősödése lényegesen felbolygatja a sorrendet.

A 72 város vásárlóerejét a Big Mac-ben (BMI) kifejezett munkabér alapján mérték meg: míg egy átlagos tokiói alkalmazott 9, egy zürichi pedig 13 perc munka után meg tud venni egy Big Mac-et, addig ugyanezért a szendvicsért 81 percet kell munkával töltenie egy Nairobi-ban dolgozónak. (Egy budapestinek pedig 49 percet.)

forrás: retail.hu, guardian, economist