Ausztráliában július 1-jétől a legnagyobb kibocsátókra szén-dioxid adót vetettek ki. Tekintve, hogy az érintett vállalatok kibocsátása meghaladja az évi 25 ezer tonnát, az új adóból jelentős bevételekre számíthat az állam. A törvény értelmében mintegy 350 vállalatnak kell minden tonna után 23 ausztrál dollár (18,60 euró) adót fizetnie.

Ez több mint kétszerese az uniós értéknek, ahol jelenleg tonnánként 8,15 euró a szén-dioxid tonnájának ára a kvótakereskedelemben. Az adó 25,40 ausztrál dollárra (20,30 euró) emelkedik 2015-ig, amikor az ország a tervek szerint csatlakozik a nemzetközi kvótakereskedelemhez. Azonban nem biztos, hogy akkor lesz még kvóta, mert a konzervatív ellenzék jelezte, hogy ha kormányra kerül, azonnal eltörli az adót.

A munkáspárti kormány döntését ugyanis heves vita kíséri. Amíg Julia Gillard miniszterelnök szerint a lépés segít lefékezni a globális felmelegedést és a megújuló energiaforrások fejlesztésére ösztönöz, addig az ellenzék azzal érvel, hogy az adó növeli a megélhetési költségeket, mert a vállalatok át fogják hárítani a fogyasztókra.

Sydneyben ugyanakkor tízezrek vonultak az utcára, akiket felbosszantott, hogy az adót a miniszterelnök korábbi kifejezett ígérete ellenére vezették be. A 2010-es választási kampányban Julia Gillard kijelentette, hogy megválasztása esetén nem lesz ilyen adó. A miniszterelnök-asszony most abban bízik, hogy az ausztrálok néhány hónapon belül belátják, a kormány helyesen döntött. „Nem a szavazatokért, hanem a nemzet jövőjéért cselekszünk” – nyilatkozta.

Az új adónak úgy tűnik, csak a környezetvédők  örülnek, hiszen a termelés és feldolgozás átgondolására ösztönözheti a vállalatokat. Ausztrália ugyanis a globális szén-dioxid-kibocsátásnak noha, csak 1,5 százalékáért felel, de egy főre számítva az első helyen áll a fejlett ipari országok között, mert a villamos energia 80 százalékát szénerőművekből nyerik. 
 

forrás: biouzemanyag.blog.hu