Több mint tizenöt éve él önkéntes száműzetésben az ausztrál lakatlan szigeten egy férfi. Most úgy néz ki, hamarosan el kell hagynia földi paradicsomát. David Glasheen a ’90-es évektől kezdve él az Ausztrália északkeleti részéhez közeli szigeten (Restoration Island), amely a volt üzletember mellett egy Nemzeti Parkkal is büszkélkedhet.

Az elmúlt másfél évtized békéje azonban úgy tűnik, nem tart már sokáig, mert a szigeti remetének szembe kell néznie a kilakoltatással, mivel nem teljesítette a haszonbérlet feltételeit. A férfi azzal a kikötéssel vehette birtokba a szigetet, hogy cégével turistáknak építenek szállásokat, valamint különböző horgászási lehetőségeket fejlesztenek ki az odalátogatóknak – mindezt legkevesebb 200,000 dollár értékben.

Weboldalán Glasheen azt állítja, hogy minden tőle telhetőt megtett a helyszín fejlesztése érdekében, befektetőket is keresett a projekt finanszírozására. Az ausztrál napilap viszont arról ír, hogy a legfelsőbb bíróság szerint a férfi és cége távol álltak attól, hogy minden követ megmozgassanak. Most birtokháborítás jogcímén felszólították Glasheent, hogy költözzön ki a szigetről.

Milyen indokok vezérelték a férfit, hogy a remete létet felvállalva elzárkózzon a világtól? A most hatvanas éveiben járó úriembernek akkori barátnője javasolta, hogy szökjenek el egy szigetre, kisfiukkal hármasban. A szigeti életmód azonban a nő számára túl nehéznek bizonyult, ezért fél év után elhagyta partnerét és a szigetet. „Volt egy kisbabánk, de nem volt meleg vizünk és mosógépünk” – magyarázta Glasheen. „Nem egyszerű az élet itt egy nő számára.”

A remetévé vált férfi számára pedig nem sok lehetőség kínálkozott társaság szempontjából: „Nagyon magányos tud lenni az élet errefelé” – mondta el. „Az egyetlen reményem, hogy egyszer majd felbukkan egy hableány a tengerparton.” Ha a kitoloncolás eredményes lesz, akkor Glasheen mostantól nemcsak a lakatlan sziget fantasztikus lényeinek felbukkanásában kell, hogy reménykedjen, ha társaságra vágyik.

forrás: kulturpart.hu