Victoria államban csúnyán ráfarag, aki a strandon rágyújt, ha észreveszik, 140 dolláros büntetést is kiszabhatnak rá. Legalábbis ezt a törvénytervezetet viszik a parlament elé s talán karácsony előtt már meg is szavazzák. Western Australia, Queensland és Tasmania hasonló lépést fontolgat.

Egészségügyi csoportok, alapítványok üdvözölték a kezdeményezést s remélik, a tilalmat kiterjesztik a kijelölt kültéri piknikterületekre is, mivel itt még több ember van kitéve a passzív dohányzásnak, mint a strandokon és ez a korlátozás hatékonyabb lenne a dohányzási szokások megváltoztatására is.

forrás: SMH

***

Végleg elutasította az ausztrál legfelsőbb bíróság a vezető dohánygyárak fellebbezését a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényével kapcsolatban, amelynek értelmében Ausztráliában decembertől csak egyendobozokban lehet majd cigarettát árusítani, logók, színek vagy más megkülönböztető dizájnelemek nélküli csomagolásban.

A törvény ellen fellebbező dohánygyárak - a British American Tobacco, a Philip Morris International, az Imperial Tobacco és Japan Tobacco International - attól tartanak, hogy a jogszabály globális precedenst teremthet, és így több milliárd dolláros kárt okozhat a cégeknek, ezért a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra és a márkáknak okozott anyagi kárra hivatkozva megtámadták a jogszabályt.

A dohánygyárak érvelése szerint a tavaly elfogadott törvény ellentmond az ausztrál alkotmánynak, mivel az állam jogtalan előnyhöz jut azzal, hogy a cigarettadobozokon saját üzenetét közvetítheti anélkül, hogy ezért bármilyen kompenzációt nyújtana a gyártóknak. A sydney-i legfelsőbb bíróság azonban elutasította érvelésüket, a jogszabályt az alkotmány szövegével összhangban lévőnek ítélte, s a perköltségek megfizetésére ítélte a fellebbező vállalatokat.

Ausztráliában évente 15 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, ami az ellátással és munkaerő-kieséssel együtt körülbelül 31,5 milliárd dollárjába kerül az államnak.
Az ország régóta élen jár a dohányzás elleni küzdelemben. A reklámokra és az értékesítésre vonatkozó, korábban bevezetett szigorú szabályok eredményesnek bizonyulnak, statisztikák szerint mostanra az ország férfi lakosainak mindössze 16, női lakosainak 14 százaléka gyújt csak rá rendszeresen, míg 1983-ban még 40, illetve 32 százalék volt ez az arány.

Magyarországon decemberig még el lehet adni a most forgalomban lévő cigarettásdobozokat, januártól azonban már csak olyan dobozokat árulhatnak a kereskedők, amelyeken a szöveges mellett elrettentő képes figyelmeztetések is megjelennek. A cigarettásdobozok hátulsó oldalán rákos tüdő, műtőasztalon felnyitott mellkas, halottasházban fekvő ember, kiterjedt gégerákról és szájrákról készült felvételek is láthatók lesznek. A cigaretta ára 2013-ban két lépcsőben drasztikusan emelkedik, egy doboz cigaretta ára a kétszeri adóemelés nyomán nagyjából 100 forinttal lehet drágább a mostaninál.

forrás: index