Mardi Gras, ahogy a francia mondaná a húshagyó keddet, vagy éppen a farsang farkát. Ez az a nap a 40 napos böjt kezdete előtt, amikor még gyorsan kibulizzák magukat az emberek. Sydneyben ez a nap egyben a meleg büszkeség napja is. Immáron 35. éve rendezik meg a gay és leszbikusok felvonulását, melyet filmfesztivál, partik és egyéb idevágó programok öveznek.

Az esemény a világ legnagyobb meleg büszkeség fesztiváljává nőtte ki magát, több mint 20 ezer látogatót vonz évente és óriási bevételeket jelent a városnak. De hosszú volt az út a 35 évvel ezelőtti gay pride óta. Akkoriban a férfi homoszexualitás tiltott volt és ezért ért véget rendőrségi incidenssel és letartóztatásokkal. Ma viszont már ez a világ egyik legelfogadottabb meleg és leszbikus ünnepe.

Fotók a facebookon

Mardi Gras az utolsó buli a nagyböjt előtt, a világon sok helyen méltó módon megadják ennek a módját, Sydney-ben például olyannyira, hogy a melegek által kisajátítva  teljesen mást jelentést adtak e napnak. Igazi hippi karneváli hangulat uralkodott a Hyde parkban, pedig még bőven kezdés előtt voltunk.

A felvonulás kb. azt a tematikát követte, mint a mi május elsejéink az átkosban. Sorra felvonultak a brigádok, cégek, gyárak, üzemek, s feliratokkal üzentek. Itt is. Elmasírozott előttünk a rendőrség, a tűzoltóság, egészségügyesek, tengerészek, a tengerparti életmentők, public transport dolgozói, megjelentek a pártok, munkáspárt, liberálisok, zöldek, követelték Assante mentelmét, ott volt a Google, a Macquaire High-School, zsidók, katolikusok és még sokan mások. Ázsia és az aboriginálok  is külön szekciót kaptak, mint ahogy egyben vonultak fel a rainbow gyerekek, akiket melegpárok nevelnek, vagy éppen a szülők, akik büszkék gyerekeikre a comingout ellenére. Nagy volt a vigasság, a kamionokról remek zene szólt, naja, ezért is szeretek gay club-ba járni, jó a zene és az esélytelenek teljes nyugalmával lehetett önfeledten bulizni, de azért ez egyben szomorú is, látva az emberi sorsokat, a táblafeliratokat, a mindennapok nem feltétlenül olyan könnyűek.

Fotók a facebookon

Ilyen volt a tavalyi: