Ausztrál kutatók felfedezték egy sziget nemlétét a Csendes-óceánon: a földdarab csupán térképeken létezik, a valóságban nem. Ráadásul nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. Ennek ellenére Sandy Island – Homokos-sziget – néven szerepel a térképeken, tengerészetiek mellett időjárásiakon is. Ahol lennie kellene, 1400 méter mély a víz, tehát még csak arról sem lehet, szó, hogy az óceán elmosta volna a földdarab tetejét.

A „mégsincs-sziget” Franciaországé, legalábbis francia felségvizeken van Ausztráliától mintegy 1400 kilométerrel keletre, Új-Zélandtól 5 ezer kilométerrel észak-északnyugatra. Hogy miként kerülhetett a térképekre, egyelőre talány. Ráadásul még csak nem is apró, legalább 30 kilométer hosszú és 5 kilométer széles.

Mike Prince, az ausztráliai tengerészeti térképszolgálat igazgatója a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lapnak azt mondta, hogy egyes térképkészítők néha szándékosan nem létező utcákat is feltüntetnek műveiken, de csak azért, hogy elriasszák a jogtalan sokszorosítókat a lopástól. (Fantomutcával ugyanis könnyű rábizonyítani a tolvajra, hogy nem saját munkája volt a terület feltérképezése.) Hozzáfűzte azonban, hogy a tengerészeti térképek készítőinél ez a fajta csapdaállítás nem volt bevett gyakorlat.

A University of Sydney munkatársa, Dr. Seton az AFP-nek elmondta, hogy kivizsgálják a dolgot, mintákat vesznek a tengerfenékről, mert az adott területen 1400 méter mély a víz, el is tűnhetett a sziget. Akár modern Atlantiszról is beszélhetünk, ha kiderül, hogy a Google térképein szereplő Sandy Island-et azért nem találták a kutatók, mert elsüllyedt. Valószínűleg azonban ennyire nem drámai a helyzet.  Ha a sziget valóban létezett volna, akkor francia vizeken helyezkedik el, azonban egyetlen francia tengerészeti térképen sem szerepel. Ausztrál térképeken azonban igen, így az Ausztrál Hidrográfiai szolgálat szerint emberi hibáról lehet szó. Egy egyszerű térképelírásról, ami az idők alatt szépen a Google térképeihez is eljutott.

forrás: mno.hu, socialtimes.hu