politika

Márciusban lesz az a meghallgatás, melyre az ausztrál parlament rendelte be az Apple-t, az Adobe-t és a Microsoftot, mivel furcsának találják, hogy az ausztrálokról több pénzt szeretnének lehúzni, mint más országok lakóiról.

Hónapok óta húzódó ügyről van szó, de most végre Ausztrália Szövetségi Parlamentje arra kötelezi az Apple-t, az Adobe-t és a Microsoftot, hogy egy meghallgatáson beszéljenek az árképzésükről, mely hátrányosan érinti a kontinensnyi ország lakóit.

Az valahol érthető, hogy a cégek nem szívesen beszélnek az árképzésről és az árpolitikáról, mint ahogyan a pókerben sem szereti senki megmondani, hogy mi van a kezében, ugyanakkor az ausztrálok felháborodása azt jelzi, hogy a vállalatok talán túlzottan is lehúzósra vették a figurát. Több fogyasztói csoport is lobbizott és lobbizik a nyilvános meghallgatásokért, ami nem csak az említett három cég számára kellemetlen, ugyanis a iTunes, az Xbox Live és az Adobe termékei mellett fókuszban van a Valve által üzemeltetett Steam, a Sony Playstation Network és  az Amazon Kindle store is.

Az  ausztrál lakosoknak abból lett elegük, hogy ugyanazokért szoftverekért és tartalmakért többet fizetnek, mint más országok lakói, de az említett cégek eddig nem voltak hajlandóak beszélni az árazási rendszereikről, vagy arról, hogy miért kívánnak többet legombolni az ottani lakosokról. Mivel a jogalkotókat ez nem töltötte el örömmel, sőt, kimondottan mérgessé tette őket, amit jeleztek is, de az Adobe és a Microsoft mintha nem is hallotta volna, míg az Apple tett némi kiigazítást, de alapvetően továbbra is növekvő árak jellemzik a boltját. A meghallgatásra március 22-én kerül sor.

Az Adobe azonnal berezelt és máris csökkentett a havidíjas Creative Cloud szolgáltatásának az árán, vagyis 63 dollárról 50  ausztrál dollárra mérsékelte az árát, ami így viszont átszámolva mindössze egy amerikai dollárral drágább, mint az USA-ban. A szerződés nélküli előfizetési díj is jelentősen mérséklődött, 95 dollárról 75-re, vagyis az ausztráloknak tényleg igazuk van és csak egy határozott fellépésre van szükség ahhoz, hogy ne pumpálják az embert mértéktelenül. A Microsoftra és az Apple-re azonban még vár a bizottság, ugyanis ők is jóval drágábban mérik a termékeiket, mint más országokban és egyelőre nem változott az árképzésükben semmi se.

Ilyesmi miatt odahaza is sorra perelni lehetne a külföldi cégeket. Ami az anyabanknál ingyenes, azért nekünk miért kell fizetni (számlavezetési díj, átutalások összege, pénzfelvétel díja, stb)? A mobiltelefonálás díjairól nem is beszélve. És még lehetne sorolni ...

forrás: mobilport, wikitech