bandicoot Gold Coast

Hármasikrek születtek a közönséges erszényesnyulaknál Ausztráliában. Ez az első alkalom, hogy fogságban hármasikrek látnap napvilágot a fajnál.

A három kölyök decemberben született, ám két héttel ezelőttig anyja erszényében tartózkodott. Még soha nem születtek hármasikrek fogságban, és ez még az anya esetén is ritkaság, mivel először esett teherbe.

A közönséges erszényesnyúl - vagy más néven bandikut - veszélyeztetett fajnak számít Ausztráliában, miután populációját megtizedelték a vadmacskák és rókák. 

A kontinensen valamikor nagy számban élő állatok Ausztrália nyolc állama közül már csak háromban találhatóak meg, főként a ragadozók, a csökkenő táplálékmennyiség és az élőhelyek elvesztése miatt. Annak érdekében, hogy egyedszámukat Queenslandben megnöveljék – ahol a becslések szerint csak 6-700 egyed maradt a vadonban – a szakemberek kétméteres elektromos kerítést emeltek egy 25 négyzetkilométeres terület köré.

Az árvizek viszont elpusztították a kerítés egy részét, így a vadmacskák szabadon barangolhattak a területen és a 150 újszülött bandikut nagy részét már elpuszították.

Az ausztrál kontinens valamikor 70 százalékán megtalálható faj ma már csak szétszórt populációkkal képviselteti magát Queensland, Nyugat-Ausztrália és az Északi Terület sivatagos régióiban. 

A közönséges erszényesnyúl a bandikutcsalád legnagyobb és egyetlen túlélő faja a száraz és félszárasz ausztrál területeken. Általában 0,8 – 1,1 kilogrammot nyom és 55 centiméteresre nő meg.

A mindenevő állatok hosszú, ragadós nyelvüket használják az apró gyíkok, pókok, férgek, rovarok és számos növény begyűjtésére. Mély üregekben élnek, hogy testüket hűvösen tartsák, és csak éjszaka merészkednek elő.

forrás: hirado.hu