Végletekig kiélezett csatában hódította el élete első világbajnoki címét Joel Parkinson. Az ausztrál szörfös nagyszerű versenyzéssel menetelt a döntőig, aminek Kelly Slater eldődöntőben elszenvedett kudarcának köszönhetően már világbajnokként vághatott neki. A fináléban honfitársát, Josh Kerrt utasította maga mögé.

Hatalmas kő eshetett le Joel Parkinson szívéről, aki a 2009-es elúszott szezonja után végre elégtételt vett a számára rendkívül szomorú élményeket örző hawaii versenyen. Parkinson három évvel ezelőtt szintén kirobbanó formában versenyzett, ám egy váratlan sérülés miatt pont ugyanitt, a Billabong Pipe Mastersen csúszott ki a kezei közül a világbajnoki cím, amit akkor a mostani bronzérmes, szintén ausztrál Mick Fanning hódított el.

Az események az előzetesen már jól átgondolt forgatókönyv szerint alakultak; mindenki tudta, hogy a Parkinson - Slater párharcból az kerül ki győztesen, aki a legtovább jut a versenyen. A végjáték hihetetlenül izgalmasra sikeredett, a bajnoki cím sorsa egészen az utolsó pillanatokban dőlt el. A tizenegyszeres címvédő világbajnok Kelly Slater az elődöntőre elfáradt, így az ellenálhatatlanul szörföző ausztrál vetélytársa beszörfözött a döntőbe, ahol (bármennyire is hihetetlen) az idei első megszerzett győzelme egyben a világbajnoki címet is jelentette.

A Pipe Mastersen alakított szereplésével tehát megkoronázta 2012-es szezonját a 31 éves Parkinson, aki ugyan csak egyetlen győzelemmel lett világbajnok, de három ezüst- és három bronzérme arról árulkodik, hogy egész évben topformában volt, ráadásul, amikor kellett, képes volt még egy fokozatot rákapcsolni. 

Hiába szerezte meg idén az ötvenedik World Tour győzelmét, nem jött ki a lépés az amerikai Kelly Slaternek, aki három aranyérme és egy-egy ezüst- és bronzérme mellett kétszer megjárta a tizenharmadik helyet is.  Hullámzó eredményei pontosan azt a dekoncentráltságot tükrözik, ami az egész éves szörfözését jellemezte. A statisztikákat látva tehát kijelenthetjük: idén is a legjobb helyre került a szörf világbajnoki cím...

forrás: extrem.hu