Indulni kíván az ausztrál szenátusi választáson Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, aki hónapok óta Ecuador londoni nagykövetségén él önkéntes száműzetésben.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök a héten jelentette be – politikai riválisait is meglepve –, hogy az országban szeptember 14-én tartják a következő parlamenti választást. A bejelentés után néhány órával a WikiLeaks Twitteres mikroblogjában közölte, hogy Assange jelöltként indul a szenátusi választáson. Ezt megerősítette a portálalapító édesanyja, Chrisitine Assenge is, aki szerint fia „nagyszerű” szenátor lesz.

Assange tavaly közölte, hogy pártot fog alapítani, amely portálja nevét viseli. Ausztrál törvények szerint ha egy jelölt megnyeri a szenátusi választást, de nem tud részt venni a munkájában amiatt, hogy külföldön tartózkodik, akkor helyette egy másik, általa jelölt személy végzi a felsőházi teendőket.

Assange tavaly júniusban keresett menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje a Svédországnak történő kiadatását. Svédországban nemi erőszakkal gyanúsítják. Assange elutasítja a gyanúsításokat, és attól tart, hogy Svédország kiadhatja őt az Egyesült Államoknak, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt. Julian Assange nagy népszerűségnek örvend hazájában, Ausztráliában, de nem világos, hogy megválasztása megváltoztatja-e státusát Nagy-Britanniában, amely ki akarja őt adni Svédországnak.

forrás: mno