Végre döntött az ausztrál parlament. A Koongarra vidéket végérvényesen is a Kakadu Nemzeti Parkhoz csatolják. Ezzel elérték, hogy továbbra is fennmaradjon a terület szépsége.

A Northen Territory nevű megyében található lenyűgöző terület, több mint 1 228 hektár földet ölel fel és a nemzeti park határának közvetlen közelében terül el. A vidék fennmaradásáért, már időtlen idők óta küzdenek az itt lakók, de a legnagyobb terhet Jeffrey Lee, a Djok klán tagja hordta a vállán. Sok-sok éven keresztül azon fáradozott, hogy eljöjjön ez a nap. Több millió dollárt utasított vissza, amit azért kapott volna, hogy átadja az uránban gazdag terület bányászati jogait. De őslakosként és "tradicionális tulajdonosként" erre egyszer sem volt hajlandó.

A mostani döntést mindkét, nagy ausztrál politikai párt és a zöldek is támogatták. Már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások a terület jövőjéről, de akkor még nem tudtak megállapodni a szemben álló felek. Ebben az évben született meg az a döntés, hogy Koonarra felkerül az UNESCO Világörökségi Listájára, ekkor vette kezdetét az igazi harc és a nemzeti parkba való beágyazódás procedúrája. Az utolsó időben az AREVA bányásztársaság még harcolt a területért, de a kormány végül mégis a tulajdonosokra, természetvédőkre és legfőképpen Jeffrey Lee-re hallgatott.

forrás: világjáró