Megint egy felmérés, melyik ország lakói a legboldogabbak a világon. Nos, az első három helyezett mind skandináv ország (sorrendben: Norvégia, Dánia és Svédország), akik ezzel letaszították a trónról Ausztráliát, Új-Zélandot és Kanadát.  De még a negyedik északi, Finnország és benne van az első tízben. Magyarország a 39, legalábbis a a londoni Legatum kutatóintézet legfrissebb listáján.

  1. Norvégia
  2. Dánia
  3. Svédország
  4. Ausztrália
  5. Új-Zéland
  6. Kanada
  7. Finnország
  8. Hollandia
  9. Svájc
  10. Írország
  11. Luxemburg
  12. USA
  13. Anglia
  14. Németország
  15. Izland
  16. Ausztria
  17. Belgium
  18. Hongkong
  19. Szingapúr
  20. Tajvan
  21. Franciaország
  22. Japán
  23. Spanyolország
  24. Szlovénia
  25. Málta
  26. Portugália
  27. Dél-Korea
  28. Csehország
  29. Egyesült Arab Emirátus
  30. Ciprus
  31. Uruguay
  32. Lengyelország
  33. Olaszország
  34. Chile
  35. Észtország
  36. Szlovákia
  37. Costa Rica
  38. Kuwait
  39. MAGYARORSZÁG
  40. Izrael
  41. ...

A Forbes magazin által idézet kutatásban 142 országot rangsoroltak a jólét legfontosabb mutatói alapján, úgymint az anyagi bőség, a személyi szabadság, a biztonság, a boldogulás lehetősége, az oktatás és egészségügy. Luxemburg a legegészségesebb, Izland a legbiztonságosabb, Svájc pedig továbbra is vezet a gazdaság tekintetében. Amerika azonban lecsúszott a top 10-ből, a közigazgatással a személyi szabadságukkal sem elégedettek lakói, akik egyre kevésbé látják hazájukban a lehetőségek országát. Magyarország a 39-ik helyen áll, Kuvait mögött és Izrael előtt. Gazdasági helyzetünkkel, személyi szabadságunkkal és társadalmi tőkénkkel vagyunk a legkevésbé kibékülve, és az oktatást érezzük legnagyobb erényünknek – ha csak ezt vizsgálták volna, máris a 20. helyen lennénk a világrangsorban. Szomszédaink közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia boldogabb nálunk, de jóval szomorúbb Románia, Ukrajna és Szerbia is. Miért Norvégia a legjobb hely a világon? Az egy főre eső GDP bámulatos évi 57 ezer dollár, így nem meglepő, hogy a norvégok 95 százaléka elégedett az életszínvonalával még úgy is, hogy a fizetésük (legfeljebb) 44 százalékát viszik el az adók és a járulékok. Kongó, Afganisztán, Zimbabwe és Haiti után kullog a lista végén a legboldogtalanabb Közép-Afrikai Köztársaság, ahol már csak 790 dollárnyi GDP jut fejenként, a várható élettartam pedig 48 év.

A Forbes újságírója megjegyzi, hogy a listát az egyes országokban végzett közvélemény-kutatások alapján állították össze, és a kulturális különbségek miatt az emberek eltérően ítélik meg saját körülményeiket. Például, hiába csaknem azonos a munkanélküliség mértéke az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, az amerikaiak 26 százaléka gondolja, hogy könnyű most munkát találni, míg a borúlátóbb briteknek csupán 12 százaléka hisz ebben.

A Gallup kutatócég is készített nemrég egy boldogság-listát, 148 ország lakóinak tettek fel olyan kérdéseket, mint hogy tanult-e valami újat, mosolygott-e, pihent-e eleget tegnap? Eszerint a világon a legboldogabbak Panama, Paraguay, El Salvador, Venezuela, Trinidad és Tobago, az ezer mosoly országának is nevezett Thaiföld és a Fülöp-szigetek lakói, akik javak helyett inkább napsütésben és jókedvben dúskálnak. A legboldogtalanabbak a szingapúriak, akik a Legatum listáján az előkelő 19. helyen állnak, ám a jólétért túlhajtják magukat, fáradtak, morcosak. Egész másért szomorúak az utolsó előtti helyen álló örmények: „a boldogtalanság itt a nemzeti mentalitás része. Sok szörnyűség volt a történelmünkben, amit gyászolunk, de az örmények szégyellik azt is, ha sikeresek” – magyarázta az AP hírügynökségnek egy örmény szociológus. Létezik-e „nemzeti boldogság”? Lehet-e egy ország boldog vagy boldogtalan? Ha igen, milyen különbségek lehetnek az országok között, és melyek lehetnek a meghatározó tényezők az eltérésekben? tette fel kérdéseit Fromann Richárd az egyik tanulmányában. Azt vizsgálta, hogy a világ különböző országainak állampolgárai mennyire elégedettek a saját sorsukkal, életükkel, milyen a szubjektív boldogságérzetük, valamint milyen országok közötti különbségek vannak. Egy ország lakosságának általános boldogsága alapvetően az anyagi jólét, a magas életszínvonal függvénye, vagy ez csak egy olyan látszat, amely mögött az igazi okok a felszínes vizsgálatoknál látensek maradnak?

Richard Easterlin már 1974-ben felhívta a figyelmet arra a meglepő jelenségre, hogy bár egy adott országban a gazdagabbak általában elégedettebbek az életükkel, boldogabbnak mondják magukat a szegényebbeknél, de a gazdasági növekedés nem vagy nem szükségszerűen korrelál az emberek boldogságérzetével, sem individuális, sem makró szinten. Álláspontja szerint tehát önmagában a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. Easterlin azt állítja, hogy az anyagi javakban mért növekedés és a szubjektív jóllét között legfeljebb együtt járásról beszélhetünk, de semmiképpen sem oksági kapcsolatról. Ezt a látszólagos vagy valós ellentmondást nevezzük Easterlin-paradoxonnak.  Fromann Richárd megállapította, hogy, az elmúlt évtizedek - Easterlin-paradoxont megerősítő - kutatásai nyomán elmondhatjuk, hogy a paradoxon arra a meglepőnek tűnő jelenségre világít rá, mely szerint a létfontosságú szükségletek kielégítése után az embert már nem teszi boldogabbá a további anyagi javak megszerzése. Sőt, G. B. Shaw ír drámaíró éppen arra figyelmeztetett: A nyomorúság titka, hogy legyen időd azon merengeni, boldog vagy-e vagy sem.

forrás: kiskegyed.hu