legélhetőbb város Melbourne megélhetés jólét

Az Economist 2012-ben is összeállította a városok ranglistáját, hogy tudjuk, melyik a legélhetőbb metropolisz. Melbourne a nyertes, Budapest pedig 5 helyezéssel beelőzte Londont.

140 nagy- és főváros szerepel az Economist Intelligence Unit által összeállított ranglistán, ahol a legélhetőbb otthont keresték a kutatók. Az élhetőséget 6 területen mérték: stabilitás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás és infrastruktúra.

A kutatás eredményeképpen a győztes az ausztráliai Melbourne (2011-ben is nyertek), a lista élén igen jól szerepel Kanada és Ausztrália. Feltűnő, hogy a jólétű országok középméretű és alacsony népsűrűségű városai teljesítettek a legjobban.

A kutatás kiemeli, hogy az európai eredményeket mindenképpen visszahúzza az Unió válsága, ami több fejlesztés elhalasztását kényszerítette ki. Mégis sikerült Bécsnek megkaparintania a második helyet.

Ázsia nehezen jutott be a felső régióban, Osaka áll a kontinens élén 12. helyezésével, Tokyo a második a 18. helyen, de Hong Kong csak a 31. helyet ragadta meg.

Az Egyesült Államok legjobb eredményét Honolulu szerezte meg 26. helyen, megosztva Amszterdammal.

Budapest az 50. helyen áll, beelőzve az olimpiai házigazda Londont, amely a tavalyi 53. helyről az 55-re csúszott – minden bizonnyal a zavargások miatt.

A lista alján a híradók állandó szereplői: Teherán és Tripoli több harmadik világbeli város között.

forrás: hvg

Top10 város:

  1. Melbourne
  2. Bécs
  3. Vancouver
  4. Toronto
  5. Calgary
  6. Adelaide
  7. Sydney
  8. Helsinki
  9. Perth
  10. Auckland