Úgy tűnik, lassan világszerte kezd divattá válni a bobozás. Előbb két remek amerikai atléta (Lolo Jones és Tianna Madison) jelentette be, hogy tolóemberként vesz részt a Szocsira készülő csapatuk felkészülésében, a napokban pedig az ausztrálok korábbi gátfutó világbajnoka, Jana Pittman jelezte hasonló szándékát. A kétszeres (2003 - Párizs, 2007-Oszaka) vb-első atléta London előtt is kacérkodott már a sportágváltás gondolatával, akkor evezősként álmodta magát a riói ötkarikás versenyekre, most pedig az Astrid Radjenovic vezette ausztrál bob csapatban vállalna fékezőként szerepet.

"Astrid és én együtt nőttünk fel, innen a kapcsolat. Tinédzserként Sydneyben együtt gátaztunk és amióta a világ létezik, barátoknak mondhatjuk magunkat. Lassan az atlétikai pályafutásom végére érek, viszont szeretnék továbbra is a sportban maradni. Kipróbáltam sok mindent, így az evezést is, de rájöttem, hogy a futás örök szerelem marad, így olyasmit akartam, ahol a sebességemet lehet hasznosítani. A bobozás lehetővé teszi, hogy továbbra is atlétikai felkészülést végezzek, de ez jobban megfelel a testem jelenlegi állapotának" - adott rövid indoklást terve mellé a 30 éves Pittman, aki sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a legutóbbi két nyári olimpiát.

Pittman a jelenlegi tervek szerint december 31-én a németországi Altenbergben a Világkupa sorozat keretein belül is bemutatkozik majd a bobosok között - mindössze két nappal az első jeges edzése után. "Jana már itt van a csapatunkkal és szépen lassan megszokja a bobozást. Pont az egyik legnehezebb pályán fog bemutatkozni, de nem aggódunk emiatt, mert ő maga kérte, hogy dobjuk őt a mély vízbe" - nyilatkozta a 2006-os és 2010-es olimpián is szerepelt Radjenovic a tervekről.

Pittman bízik benne, hogy a kevés téli tapasztalat ellenére hasznos tagja lesz az ausztrál bobcsapatnak, sőt a nyári olimpiai szereplés után szívesen eljutna még Szocsiba is. Ha ez így lesz, ő lehet az első ausztrál női sportoló, aki mind téli, mind pedig a nyári olimpián is szerepel. Erre amúgy a férfiak közül is csak Paul Narracott volt képes ,aki a '84-es nyári olimpia után éppen bobozásban vett részt Albertville-ben az 1992-es téli játékokon.

*

Bejelentette visszavonulását Drew Ginn, az ausztrálok legendás evezőse, aki a jövőben szövetségi kapitányként tevékenykedik majd. A 38 éves Ginn - aki az utóbbi időben már sokat panaszkodott hátfájására - három olimpián (1996, 2004, 2008) volt aranyérmes, és ezen kívül öt világbajnoki győzelemmel is büszkélkedhet.    Az idei londoni olimpián ezüstérmes lett a kormányos nélküli négyessel.

forrás: hatharom.hu, sport365.hu