tajpán krokodil pók

Ausztrál származású angoltanárom kéjes vigyorral övezve mesélt egyszer arról,  büszkeség tölti el, hogy a világ 15 legmérgesebb pókjából 10 Ausztráliában őshonos, s ezek egy része Sydneyben is fel-felbukkan. Kígyókról akkor nem esett szó, de az arányok hasonlóak, a világ 25 legerősebb mérgű kígyófaja közül 20 honos Ausztráliában.

tajpán krokodil pók

A világ legerősebb mérgű szárazföldi kígyója, egy kispikkelyű tajpán mart halálra nemrég egy munkást Ausztráliában. Az Ergon Energy cég közleménye szerint az 57 éves férfi Brisbane-től északra, egy sűrű bozótosban tűnt el; tetemét többórás keresés után találták csak meg.

Az Ausztráliában őshonos kispikkelyű tajpánt (Oxyuranus microlepidotus) a világ legerősebb mérgű szárazföldi kígyójaként tartják számon ausztrál szakértők: egyetlen csepp mérge akár 100 ember életét is kiolthatja.

A földrésznyi országban évente mintegy 3000 embert mar meg kígyó, közülük 300-500 szorul kezelésre ellenszérummal. Évi átlagban ketten halnak bele kígyómarásba, és a világ 25 legerősebb mérgű kígyófaja közül 20 honos Ausztráliában.

*

Krokodil falhatott fel egy kislányt 

Vélhetően krokodil áldozata lett egy hétéves kislány Ausztráliában. A rendőrség kilőtte az állatot, amelynek gyomrában arra utaló nyomokat találtak, hogy a hüllő felfalta a gyereket. "Megvizsgáljuk a gyomortartalmat, hogy megállapítsuk, emberi maradványokról van-e szó, és ha igen, akkor kinek a testrészeiről" - közölte az Északi terület szövetségi államának rendőrsége.

A hétéves kislány egy felnőtt felügyeletével indult úszni barátaival. A gyerekek a Darwintól mintegy négyszáz kilométerre keletre lévő Gumarrimbang egyik tavában mártóztak meg. A háromméteres krokodil a semmiből tűnt fel, először a felnőttre támadt, majd magával rántotta a víz alá a lányt, aki már nem bukkant föl.

*

Ausztráliában őshonos pók fenyegette egy brit nő életét

Szerencse, hogy életben van az a brit nő, akit álmában megharapott egy Ausztráliában őshonos pók. A nő karja a pókcsípést követően olyannyira feldagadt, hogy léggömbhöz volt hasonlítható. A pókméreg blokkolta a véráramlást és a kar elfertőződött. A nő életveszélyes állapotba került, a karján lévő hús elhalt a csípés körül és a lüktető fájdalom lassan elviselhetetlenné vált. Az orvosok antibiotikummal kezelték a nőt, de felkészítették, hogy a karját valószínűleg el fogja veszíteni - írja a Daily Mail.

A három órás műtét során a sebészek eltávolították a fertőzött szövetet, majd a beavatkozás után egy héttel már fertőzésmentes volt Natalie karja, így megúszta az amputációt. A rehabilitáció részeként fizikoterápiára kellett járnia, és már képes dolgozni is.

forrás: hvg.hu, hirado.hu, hir6.hu