Megdöbbenve nézték a turisták a vérvörössé változott vizet Ausztrália világhírű tengerpartjánál, Bondi Beach-en. Nem a bibliai csapások egyike következett be, hanem egy ritka algaféle kezdett vadul virágozni.

Lenyűgöző élményben lehetett annak része, aki kedden Ausztrália keleti partvidékei mentén járt: egy ritka algafaj - az úgynevezetett Sea Sparkle, azaz Tengeri Ragyogás nevű vízi élőlény - indult virágzásnak, mely többek között Sydney népszerű tengerparti nyaralóhelyei mentén is pirosra színezte az óceán vizét. 

Habár az algafajok virágzása természetes, a mostanihoz fogható "virágok" némi kockázatot is jelentettek az úszók számára, ugyanis magas ammóniatartalmuk kiütéseket, viszkető szemeket eredményezhet. Az ausztrál vízimentők elmondása szerint az algának halszerű szaga volt. A jelenséget először kedden korán reggel szörfösök észlelték a népszerű Bondi beach mentén, a tengerpartot az esti órákig le is zárták, majd, miután az "virágszőnyeg" tovább vonult dél felé, újból megnyitották. 

Az Új-Dél-Walesi Víziügynökség kutatja a különleges virágzás pontos okát. Az egyik elmélet szerint a beáramló, hidegebb, tápanyagokban gazdag tengervíz okozhatta a mélypiros színezetet. Fred Gurgel, tengerbiológus hozzátette, azért is volt különleges, mert a legtöbb algafaj virágzása nagyjából egy hétig tart, míg most csupán egy egynapos jelenségről van szó. Hasonló jelenséget észleltek augusztusban egy dél-franciaországi tóban, illetve a szenegáli Retba tóban, ahol az algák virágzása elmondások szerint epres tejturmixra emlékeztetett. 

Clovelly Beach és Bondi Beach népszerű fürdőhelyeken a tiltás ellenére sokan mégis bemerészkedtek a vízbe, a vörös alga ugyanis nem mérgező. A strandokat csak azért zárták le, mert az alga bőrirritációt okozhat magas ammóniakoncentrációja miatt. Az algafajok virágzása egyébként néhányi tengeri élőlény számára halálos kimenetelű is lehet, ugyanis az alga olyan méreganyagokat termel, mely akadályozhatja a halak légzését.

A jelenség főleg tavasszal és ősszel fordul elő, amikor magasabb az óceán hőmérséklete, és intenzívebbek a tengeri áramlatok. És szerencsére oly intenzív volt, hogy egy nap alatt el is múlt és ismét megnyitották a strandokat.

forrás: blikk, hvg, időkép