Kína 2014-ben hadihajókkal vesz részt egy, a Hawaii-szigetek partjainál tartandó hadgyakorlaton az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és 20 másik nemzettel közösen. Pekinget ugyanakkor arra is felkérték, hogy legyen a Sydney kikötőben októberben megrendezendő haditengerészeti díszszemlén és megemlékezésen.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök kínai látogatása során kiemelte a védelmi együttműködésben álló, és a két ország kapcsolatainak elmélyítését célzó lehetőségeket. A pekingi vizit során született nyilatkozat szerint a két ország további közeledését szolgálhatja az Egyesült Államokkal közösen, a három nemzet együttműködésében végzett katonai gyakorlatok rendszeresítése a következő évtized során. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Ausztrália a gazdasági kapcsolatok kiszélesítéséért cserébe szorosabb védelmi kapcsolatok kiépítését garantálja.

A látogatás során a két ország közötti éves találkozók rendszeresítéséről is megállapodás született. Kína számára Ausztrália a nyersanyagforrásai miatt elsősorban gazdasági és nem stratégiai vagy regionális játékosként jelentős - jegyezték meg a hírekre reagáló elemzők - ugyanakkor Gillard számára komoly kihívást jelent, hogy a jövőben Kína és az Egyesült Államok között milyen stratégiával tudja országa helyzetét meghatározni.

forrás: honvédelem