Idehaza is nagy ribilliót tud okozni pár csepp hó, így ne csodálkozzunk, ha a világ túloldalán, ahol még ennél is ritkább vendég, pláne, mikor már bőven benne járnak a tavaszban, egyszercsak hóvihar söpör végig.

Megbénította a 30 centiméteres hó a közlekedést Sydney nyugati részén, 100 km/h-s szél fúj. Körülbelül 2500 lakás maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint szombattól enyhül az idő.

Vastag hótakaró borítja Ausztrália keleti területeit. Sydney nyugati részén több főutat is lezártak, mert a 30 centiméteres hó miatt sok megbénította közlekedést. 300 autós rekedt a hó fogságában. Az extrém időjárás miatt számos kompjáratot töröltek. Október 11-e volt a leghidegebb októberi nap 1968 óta a fővárosban, Canberrában: hajnalban 3, kora délután mindössze 12 Celsius-fok volt.

Új-Dél-Wales területén körülbelül 300 segélyhívást érkezett az utóbbi 24 órában. Ulladulla városában több mint 230 milliméter eső hullt huszonnégy óra leforgása alatt. A part menti területeken a heves szél és jégeső elektromos vezetékeket rongált meg és fákat csavart ki; mintegy 2500 lakás maradt áram nélkül. Maximum 100 km/órás széllökésekre kell számítani a sydney-i partoknál az ausztrál meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint. Enyhülés szombattól várható.

forrás: origo