Nagy teljesítményű radart és űrteleszkópot telepít az amerikai hadsereg Ausztráliába ázsiai és csendes-óceáni jelenlétének erősítése jegyében – jelentette be szerdán a két ország. Ez annak fényében, hogy október végén Julia Gillard még ázsiai barátkozásról beszélt, felettébb furcsa, legalábbis nekem. A C-sávos radar telepítése „jelentősen hozzájárul térségünkben az űrszennyezés megfigyeléséhez” – mondta perthi sajtóértekezletén Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter.

Az ausztráliai látogatáson tartózkodó Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerint az intézkedés jelentős előrelépés a kétoldalú együttműködésben és az Egyesült Államok ázsiai, valamint csendes-óceáni jelenlétének erősítésében. Az amerikai erők első ízben telepítenek a déli féltekén ilyen radart, amellyel közelebbről figyelhetik az űrszemetet és a kínai rakétaindításokat – közölte újságírókkal egy nevének elhallgatását kérő amerikai védelmi illetékes.

„Így Ázsia-szerte ráláthatunk a légkörbe lépő vagy azt elhagyó tárgyakra” – tette hozzá. Az amerikai hadsereg régóta akarja űrszemétkövető radarhálózatát a déli féltekén is megerősíteni. A C frekvenciasávot jelenleg a karib-tengeri Antiguán működő amerikai légi támaszponton használják.

Ausztráliába telepítenek egy új teleszkópot is, amely akár 35 ezer kilométernyire lévő kisebb tárgyak megfigyelésére is alkalmas. Az űrtávcsövet a Darpa, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége építette.

Az ausztrál védelmi miniszter szerint a berendezést várhatóan az ország északnyugati részébe telepítik. Tárgyalást kezdtek az amerikai hadsereg belépésének engedélyezéséről az észak-ausztráliai katonai repülőterekre és haditengerészeti bázisokra is.

Az Obama-kormányzatnak az ázsiai–csendes-óceáni jelenlét erősítésére vonatkozó stratégiája jegyében megkezdték a haditengerészet és a légierő egységeinek az észak-ausztráliai Darwinba történő felvonultatását. 2016-2017-ig a tervek szerint mintegy 2500 amerikai katonát telepítenek ide.

forrás: mno

kép: (daily telegraph) Leon Panetta, Stephen Smith, Hillary Clinton és Bob Carr