politika ENSZ

Az ENSZ-közgyűlés a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává választotta Ausztráliát, Argentínát, Dél-Koreát, Luxemburgot és Ruandát csütörtökön.

A világszervezet legfontosabb döntéshozó szervének a vétójoggal rendelkező öt állandó tagon kívül tíz nem állandó tagja van. Ezek az államok két évet töltenek a testületben, úgy, hogy évente ötöt cserélnek le közülük. A most megválasztott új tagok 2013. január 1-jén a Dél-afrikai Köztársaságot, Indiát, Kolumbiát, Németországot és Portugáliát váltják fel. Rajtuk kívül Azerbajdzsán, Guatemala, Marokkó, Pakisztán és Togo a többi nem állandó tag. 

A Biztonsági Tanács nem állandó tagjait országcsoportonként választják - meghatározott számú képviselője van a testületben a Nyugat-Európa és mások nevű országcsoportnak, az ázsiai és csendes-óceáni térségből, továbbá Afrikából álló csoportnak, valamint Kelet-Európának és Latin-Amerikának. Ahhoz, hogy egy jelöltet megválasszanak, a 193 ENSZ-tagország kétharmadának, vagyis 129-nek a szavazatát meg kell kapnia.

forrás: ma.hu