Következzen néhány tipp, hogyan fejlesztheti INGYEN az angol nyelvtudását az is, akinek nincs pénze tanfolyamra, magántanárra, könyvekre.  Én is ezt gyűröm egy ideje, hogy minél kisebb hátrányból induljak az ausztrál életben. A lista nem teljes körű, s a hozzászólásokban biztos érkeznek további kiegészítések, ki milyen online segédanyagra esküszik, ezt előre is köszönöm. :)

Online nyelvtanulási segédanyagok

Aki unja a száraz tankönyveket, frissebb, életszerűbb élményekre vágyik, az látogassa a BBC nyelvtanuló oldalát, a közelgő olimpia miatt például elég sok olvasmányos és érdekes cikket, videót lehet találni. Az 5perc angol pedig, ahogy a neve is mutatja, kb. ötperces elfoglaltságot jelent alkalmanként. Hírlevélben naponta érkeznek újabb kifejezések és szavak magyarázattal, s hetente új téma kerül terítékre.
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
http://www.5percangol.hu/

Az egyik itteni posztban hallottam először az Anki nevű programról, amit gyorsan telepítettem, s töltöttem le hozzá angol szógyűjteményt. Hasonló, mint a szókártyák, csak itt nem kell kártyákat készíteni, mert már vannak készen letölthető szólisták, s arra is van lehetőség, hogy saját listát állítsunk össze. Nem mellékesen, van okostelefonra letölthető verziója is, az Android Marketben AnkiDroid néven találjátok. Tulajdonképpen bárminek a memorizálására alkalmas (évszámok, idegennyelvű szavak, kifejezések, stb.).
http://otevotnyelv.com/anki/
http://en.wikipedia.org/wiki/Anki

A nyelvtanulás egyik fontos eleme a hallás utáni értés, a kiejtés, úgyhogy minél több eredeti, nem_szinkronos filmet kell nézni. Általában az alábbi csatornák benne vannak a kábéltévés csomagokban: CNN, BBC, Eurosport, az HBO-n feliratosan (is) megy a Trónok harca, s a net is rengeteg filmet tartogat, amiket le lehet tölteni vagy online nézni. A House mondjuk nem éppen az a könnyen érthető kategória a rengeteg orvosi kifejezéssel, de egy könnyedebb vígjáték, Friends, vagy a "How I met your mother" szórakoztatva tudja lekötni az embert :)

Beszéd gyakorlására az egyik angoltanárom azt javasolta, ha igazi angol dumára vágysz, menj el egy pubba, most úgy is foci Eb van, lenne bőven téma, s egy sör után hihetetlenül javul az ember beszédkészsége. És tényleg :)

Én még ugyan nem próbáltam, de az utazás, máskultúrák felfedezésének s a nyelv gyakorlásának egyik legegyszerűbb és olcsóbb módja a coach surfing, vagy ahogy magyarosan hívják: kanapészörfözés. Vagy mi utazunk idegen országba s ott fogad valaki a kanapéján, emellett helyi idegenvezetőként is szolgál a  házigazda, vagy mi fogadunk lakásunkban külföldieket, akiknek megmutatjuk városunk szépségeit, azaz házhoz jön a világ.


Vagyunk néhányan, akiknek nyelvvizsgával kell bizonyítanunk a nyelvtudást, külföldi továbbtanuláshoz, working/permanent visa-hoz írhatják elő. Angolszász területen pl. a legelterjedtebb az IELTS. Ausztráliában nekem is IELTS nyelvvizsgát kell majd felmutatnom, ezért erre gyúrok. Elsőre sokkoló az ára, 50 ezer forintba kerül a vizsga és csak 2 évig érvényes, viszont jó hír, hogy megbukni nem lehet rajta, legfeljebb a végeredmény nem az, mint amit várt a vizsgázó. S ami igencsak szimpatikussá teszi, hogy nem azt méri, mit nem tudsz, legalábbis a rigóutcásról ez volt az általános vélemény, hanem azt pontozza, ami jó. A vizsga egynyelvű, 4 részből áll: speaking, listening, reading és writing. Mindegyik több feladaton keresztül tesztel, erre most nem térnék ki, akit érdekel, úgyis utána olvas, a lényeg, hogy fokozatosan nehezednek a feladatok, s ki milyen szinten van, kb. addig tud helyesen válaszolni a kérdésekre. Elég feszített tempóban kell haladni, tökölésre nincs sok idő, néhol még tippelni is lehet, de -szerintem- elég objektív képet ad arról, a nyelvtudás milyen szintű a 0-9 fokozatú skálán. A magyar nyelvvizsga rendszernek így lehet megfeleltetni: 4-5 alapfok, 5.5-6.5 a középfok, 7-9 felsőfok. Ingyen honosítják, ha már ennyibe kerül, tán el is várható :)
http://ielts.org/
http://ielts.lap.hu/
http://www.ielts-blog.com/

Tippek az online álláskereséshez

És ha már jól megy a nyelv, kezdődhet az állásvadászat. Ehhez önéletrajzra és motivációs levélre van szükség, amihez segítséget itt találtok, többféle típusú munkához is elérhető. Én is innen választottam, alig kellett módosítani az előre legyártott mintát.
http://jobsearch.about.com/od/sampleresumes/a/sampleresume2.htm
http://jobsearch.about.com/od/coverlettersamples/a/coverlettsample.htm

Bár a linkedin-en általában a magasabb pozíciójú állásokat hirdetik, de érdemes a minket érdeklő fórumokat csekkolni, mert az ott felbukkanó szakmabeliekkel, hr-esekkel, fejvadászokkal személyes kapcsolatba lehet kerülni, s ugye, sosem lehet tudni mire lesz jó egy ilyetén kapcsolat a jövőben. Jól működik az álláskereső része is, amellett, hogy rengeteg álláshirdetést tartalmaz, látszik, az egyes hirdetésekre mennyien jelentkeztek előttünk, rendszerértesítést kapunk arról, megnézték-e a pályázatunk.
http://www.linkedin.com/

Az .au végű portálok értelemszerűen az ausztrál és új-zélandi piac hirdetéseit tartalmazzák, hasonlóan működnek, mint a cvonline vagy profession, a gumtree pedig az általános hirdető portál, mint idehaza az expressz.
http://www.seek.com.au/
http://mycareer.com.au/
http://www.gumtree.com/
http://www.gumtree.com.au/

Ha már van cv és cover letter, s megvan a hőn áhított állás, már csak jelentkezni kell a megadott emailcímen. Ehhez érdemes regisztrálni valamelyik nagy, megbízható külföldi emailszolgáltatónál (gmail.com, yahoo.com, hotmail.com), ha még nincs, mert ebből nem derül ki elsőre, hogy külföldi/külföldön vagy, másrészt időben megérkeznek a levelek. Az emailcím legjobb, ha tartalmazza a vezetéknevet, mert ha úgy adódik, a hr-es a vezetéknévre keres rá először a mailboxban. Talán mondani sem kell, obszcén, durva, infantilis szavak kerülendőek emailazonosítóként.