Gigaméretű olajmezőt találtak Ausztrália alatt, de nem biztos, hogy a jelenlegi technológiai fejlettségi szinttel egyhamar kereskedelmi mennyiséget a felszínre lehet hozni.

Ausztrália olyan nagyságú nem-konvencionális olajkészlettel rendelkezik (többségében ún. olajkövet találtak), amelynek révén akár Szaúd-Arábiával is felvehetné a versenyt - írja az energiainfo.hu a Brisbane-i Linc Energy közleményére hivatkozva. Optimista becslések szerint akár Szaúd-Arábia konvencionális készlet-méretéhez hasonló is lehet az Arckaringa-medencében. Igaz - és ezt a cég is megírta -, a kitermeléshez komoly technológiai újításokra lesz, lehet szükség.

A Dél-Ausztráliába, Coober Pedy közelében két független cég, a DeGolyer és a MacNaughton által végzett próbafúrások és szeizmikus mérések eddig összesen 103 milliárd hordó olajegyenértékre (boe) utaló jeleket rögzített. A Gustavson Associates szerint viszont ez a menniység akár 233 milliárd boe is lehet - vagyis Ausztrália egy csapásra Szaúd-Arábia (263 milliárd hordó) magasságába léphetne.

Akár így, akár úgy, de az Arckaringa-medencében valószínűleg több olaj található, mint egész Ausztráliában máshol, összesen. Ha a technológiai problémák miatt végül csak 3,5 milliárd boe lesz a valóban kitermelhető mennyiség, a többmilliárdos üzlet akkor is összejöhet.

forrás: hvg