Milyen lehet a karácsony ott, ahol decemberben sosem esik a hó és bikiniben lehet napozni a beachen? Havas tájhoz, hideghez, röpködő mínuszokhoz szokott európaiként mindenesetre vicces látni a mikulásjelmezben szörföző ifjakat, vagy az ázsiai kislányokat, akik a büfében árulják a szendvicseket mikulássapkában. 

S mit csinálnak az ausztrálok karácsonykor? Amit szinte minden hétvégén. Begyújtják a kerti barbeque sütőt,  kivonulnak a beachre vagy elmennek kirándulni a bushba s piknikeznek egy jót. A boltokban külön hűtött részleg van fenntartva csak a grillezésre előkészített ételeknek. És én, mint gyanútlan turista, alig győztem kiválasztani a bőség zavarától küszködve a hamburgerpogácsák (kenguru, marha, vagy bivalyhúsból), kolbászok, pácolt húsok közül a fogamra valót.

Állítanak karácsonyfát is műfenyőből, a plázákban vagy épp a Martin place-en is hatalmas fa fogadja az arra járókat. Az egyik játékbolt kirakatában viccesebbnél viccesebb betlehemes "jászolokat" raktak össze, a gyerekek legnagyobb örömére. A Domainben pedig ingyenes karácsonyi koncerten lehet bulizni.

Míg odahaza nincs karácsony Kevin és a lúzer betörők nélkül, itt ez a veszély nem fenyeget, legalábbis azon tv-csatornák, amiket jelenleg elérek, egyiken sem viszik túlzásba a karácsonyt.

Kellemes ünnepeket odahaza mindenkinek!