Három egymást követő évben Ausztrália vezeti a világ legboldogabb országainak listáját az iparilag fejlett országok között.

Az OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) nemzetközi szervezett felmérése szerint erős gazdaságával ismét Ausztrália került a lista élére.

Az első tíz ország sorrendben: Ausztrália, Svédország, Kanada, Norvégia, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Dánia, Hollandia, Izland és az Egyesült Királyság.

A felmérés több mint 30 országot állított rangsorba olyan kritériumok alapján, mint a jövedelmi szint, az egészség, a biztonság és a lakáskörülmények.

Az OECD megállapítása szerint Ausztrália különösen jól teljesít az életszínvonal tekintetében, és számos már kritérium szerint is vezeti az országok listáját.

A 15 és 64 év közötti ausztrálok több mint 73%-ának van fizetett állása, amely meghaladja az OECD átlagot.

A várható élettartam születéskor szintén a legmagasabb, majdnem 82 év.

A kiváló adatok mögött erős gazdaság rejlik. Az elmúlt két évtizedben Ausztrália töretlen fejlődés mutat.

A nemzet ugyancsak sikerrel kezelte a gazdasági válság okozta problémát és kihívásokat, és ezzel az egyetlen fejlett ország, amely el tudta kerülni a világválságot 2009-ben.

Az erős gazdaságot tükrözi az erős nemzeti fizetőeszköz, az ausztrál dollár, amellyel jelenleg közel 30 éves rekord áron kereskednek a nemzetközi valutapiacon.

Mégis a kormányzatnak kihívásokkal kell szembenéznie, ha a növekedést tartani akarják. Ilyen tényező, a növekvő munkanélküliség és a bányászat visszaesése. Ennek következményeként az ausztrál munkáspárt kormányzat a gazdaságot el akarja mozdítani a bányászattól való függőségtől az építőipar és a kézművesipar felé.

Szintén kihívás a növekvő jövedelmi olló. Az OECD úgy találta, hogy kontinens-ország legjobban kereső lakossága, azaz a felső 20% hatszor többet keres, mint a jövedelmi skála alján elhelyezkedő 20%.

forrás: hir.ma