A hetvenes években még alig volt belőlük, mostanra azonban borzasztóan elszaporodtak az édesvízi krokodilok az ausztráliai Darwinban. A kormányzat most kampányba kezdett, hogy elkerüljék a további halálos támadásokat

Észak-Ausztrália egyik legnépesebb városa Darwin, ám a lakosságot félelemben tartják az egyre jobban elszaporodó édesvízi krokodilok. A trópusi hangulatú, csendes kisváros általában csak tragikus hírekkel szerepel a sajtóban, ugyanis a körülbelül 80 ezres egyedszámú krokodilpopuláció évente jó néhány emberrel végez.

Kampányba kezdtek, hogy felhívják a figyelmet az egyre inkább elhatalmasodó krokodilveszélyre. Az iskolákban előadásokat tartanak a gyerekeknek, hogy megtanítsák őket a veszélyre és a békés együttélésre. A vadállatok ugyanis az utóbbi években egyre szemtelenebbek, és már a hátsó kertekben és elhagyatott házakban is megjelennek.

A helyiek arról is beszéltek, hogy az agresszív ragadozóktól már a vízbe sem nagyon mernek menni, az állatok pedig csónakokat és hajókat süllyesztenek el a kikötőben. Az akár öt méteresre is megnövő ragadozók veszélyt jelentenek a háziállatokra is, hiszen csillapíthatatlan étvággyal rendelkeznek. A hatóságok most a város legsűrűbben lakott körzeteiből és kikötőjéből próbálják meg kiterelni őket.

A feladat azonban nem egyszerű, hiszen 1970-ben még a kihalás fenyegette a fajt, most viszont – mivel védettséget élveznek – egyre nehezebb kiszorítani őket a városból. 

forrás: borsonline