Évi húszezer menekültet fogad be a jövő évtől Ausztrália, így próbálnak gátat vetni annak, hogy a menedéket keresők veszélyes körülmények között, illegálisan érkezzenek az országba.

Ezt a törekvést szolgálja a múlt héten elfogadott új bevándorlási törvény is, amelynek értelmében a hatóságok újranyitják a Pápua-Új-Guineán és Naurun működő ideiglenes menekülttáborokat.

"Az első számú üzenet az, hogy aki hajóra száll (Ausztrália felé), azt kockáztatja, hogy Naurura vagy Pápua-Új-Guineára fogják szállítani. A második viszont az, hogy ha az illető a szigeteken marad, akkor számíthat ausztráliai elhelyezésre is" - hangsúlyozta Julia Gillard.
Angus Houston, az ausztráliai humanitárius szerepvállalás fokozását javasló szakértői bizottság vezetője elmondta: ajánlásukkal arra akarják ösztönözni a rászorulókat, hogy hivatalos csatornákon keresztül kérjenek menedéket.

Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter rámutatott: az eddigi 13 750-ről 20 ezerre emelt évi keretszám lehetővé teszi, hogy a Jordániába, Törökországba és Libanonba menekült afgánok, szíriaiak és irakiak közül Ausztrália is befogadjon csoportokat. Hozzátette, hogy a Srí Lanka-i, mianmari, malajziai, thaiföldi és indiai menekültek továbbra is a program fő kedvezményezettjei maradnak.

Az ausztrál szenátus elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi Ausztrália számára, hogy újra megnyissa a nyolc évvel korábban bezárt menekülttáborát a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén.

Az ausztrál kormány az illegális bevándorlók növekvő száma miatt indította újra a korábbi vezetés által befejezett "Csendes-óceáni Megoldás" nevű programot. Ennek révén a pápua új-guineai Manus szigete mellett Nauru szigetén nyitják meg újra a menekülttáborokat. A naurui átmeneti táborhely 500 fő elhelyezésére lesz alkalmas.

A program Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter szerint már sikeres, ugyanis korábban nem látott mértékben utaznak haza vagy fordulnak vissza illegális bevándorlók. A program kapcsán emberi jogi szervezetek és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki.

Az előző "Csendes-óceáni Megoldás" programot 2001-ben indította a konzervatív John Howard kormánya. Jogvédő csoportok kritizálták a naurui és manusi táborokban tapasztalható körülményeket, a menekültek elégedetlensége pedig több esetben zavargássá eszkalálódott. Kevin Rudd (Munkáspárt) 2007-es kormányra kerülését követően zárta be a menekülttáborokat, majd a jelenlegi miniszterelnök, Julia Gillard heves vitákat folytatott az újbóli megnyitásról.

forrás: hirado.hu, kitekinto.hu