Ausztrália 2–1-re legyőzte Irakot a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság ázsiai zónadöntőjének keddi játéknapján. Irak volt a pályaválasztó, de a bizonytalan bagdadi állapotok miatt a mérkőzést Katar fővárosában, Dohában rendezték meg. Az eddig a várakozásoktól elmaradva teljesítő Ausztrália mellett Omán és Üzbegisztán is az első győzelmét könyvelte el, míg az A-csoport rangadóján Irán emberhátrányban is képes volt legyűrni az eddig veretlen Dél-Koreát.

Az első három mérkőzéséből nagy meglepetésre egyet sem megnyerő Ausztrália sokat birtokolta a labdát Irak ellen, csakhogy jó ideig nem sikerült gólt szereznie, sőt Junisz Mahmud mesterien lefejelt labdájából Ala Abdul Zahra szép lövéssel az ellenfelet juttatta előnyhöz. Ausztráliának alig negyedórája maradt a javításra, és ami korábban nem jött össze, most sikerült: Tim Cahill egy szögletet követő fejesből egyenlített, majd két cserejátékos megtermelte a győztes gólt – Tommy Oar beadásából Archie Thompson fejelt az iraki kapuba.

Az előző vb-selejtezőn is csereként eredményes Thompson a 24. gólját szerezte a válogatottban, és már csak öt hiányzik neki az ausztrál rekordot tartó Damian Mori (29) utoléréséhez.

forrás: Nemzeti Sport