2013-ban Svájcba lesz a legjobb születni, de Ausztráliában, Norvégiában és Svédországban is jó esélyekkel indulnak jövőre az újszülöttek - derül ki egy friss felmérésből. Magyarország a középmezőnyben szerepel, bár legtöbb szomszédunk megelőz minket.

Közzétette Hova szülessünk 2013-ban elnevezésű toplistáját az Economist Intelligence Unit kutatócég. A felmérés azon alapszik, hogy a hosszú távú prognózisok szerint az egyes országokban milyenek a kilátások az életminőség, a jólét, a közszolgáltatások, a közintézményekbe vetett bizalom szempontjából. A felmérés készítői az egyes (leginkább gazdasági) mutatók alapján azt vizsgálják, hogy a világ országai milyen mértékben biztosítják, biztosíthatják a biztonságos és virágzó élet lehetőségét a következő években, évtizedekben.

A 11 vizsgált tényező közül ugyanakkor a személyes gazdagság - illetve annak esélye- csak az egyik. Figyelembe veszik a közintézmények, az egészségügy fejlettségét, sőt, a bűnözés mértékét is, de földrajzi és világgazdasági tényezők is számítanak a rangsor elkészítésénél.

Talán nem meglepő, hogy a lista élén Svájc végzett: az alpesi állam gazdasági fejlettsége vitathatatlan, a lista készítői szerint az ország hosszú távon magas színvonalú életkörülményeket tud nyújtani állampolgárainak. Hasonlóan pozitívak a kilátások a második helyen szereplő Ausztráliában és a harmadik helyezett Norvégiában is. Az európai államok közül előkelő helyen szerepelnek a skandináv országok (Svédország a 4., Dánia az 5., Finnország a 11.), Hollandia, Írország és Belgium is. Magyarország a lista középmezőnyében, a 46. helyen szerepel (a szintén 46. helyen található Horvátországgal együtt). 

Érdekességképpen, az alábbi linken elérhető az 1988-as felmérés eredménye. 25 év alatt rengeteget változott a világ. Ausztrália a 18. helyről küzdötte fel magát a dobogóra, Új-Zéland az első tízbe, több európai ország is feljebb ugrott, míg Ausztria tartja a helyét. Vannak azonban vesztesek, 1988 dobogósai mind sokat estek, mint ahogy Magyarország is boldog lenne a 24. helyével, e helyett csak 46.

  1. USA
  2. Franciaország
  3. NSZK


forrás: pénzcentrum.hu, dailymail, economist