Fellázadtak nyomorúságos körülményeik miatt azok az illegális bevándorlók, akik menekültként próbáltak Ausztráliába jutni egy szebb jövő reményében, de boldogulás helyett egy világvégi sziget menekülttáborában találták magukat. A világ egyik legkisebb országának számító csendes-óceáni szigetállamban, Naurun kialakított ausztrál menekülttábor lakói éhségsztrájkot kezdtek, hogy így hívják fel a figyelmet az ausztrál hatóságok embertelen eljárására.

Ausztráliába évek óta tömegesen próbálnak menekültként bevándorolni a környező országok lakói, ezért az ország kormánya az idén szeptemberben ismét szigorított bevándorlási politikáján. A kormány újra bevezette a menedékkérelmi eljárások Ausztrálián kívüli lebonyolítását: ez azt jelenti, hogy a hajókkal, csónakokkal Ausztráliába érkező külföldiek nem várhatják meg az országban a menedékkérelmüket elbíráló eljárás végét. Ehelyett az Ausztráliától több mint 3000 kilométerre, a Csendes-óceán közepén álló Naurura deportálják őket, ahol a naurui kormány beleegyezésével működtetett menekülttáborban kell kivárniuk az eljárás végét.

A mindentől elérhetetlen távolságban fekvő, mindössze 21 négyzetkilométeres Naurun nem trópusi vakáció a bürokrácia döntéseinek kivárása. A korábban foszfátbányászatból élő sziget a foszfátkészletek kimerülése után egy hatalmas, csupasz meddőhányóvá vált, az ország teljesen elszegényedett, a naurui állam pedig szinte kizárólag az ausztrál menekülttábor üzemeltetéséért kapott pénzből tartja fenn magát. A BBC beszámolója szerint a szeptemberben újranyitott táborban egyelőre még házak sincsenek, csak sátrak állnak, és a menekülteknek akár 5 évet is le kell húzniuk itt, amíg Ausztráliában döntést hoznak a sorsukról.

Az illetékes ausztrál hatóságok nem csinálnak titkot abból, hogy a naurui táborban elszenvedett megpróbáltatásokkal szeretnék elrettenteni Ausztráliából a menedékkérőket. A tábor szeptemberi újranyitása óta mintegy 370 menedékkérőt, főleg Afganisztánból és Srí Lankáról érkező embereket telepítettek a szigetre, akik közül sokan már most megelégelték Nauru kétes értékű vendégszeretetét. Eddig 11 ember döntött úgy, hogy inkább hazatér Srí Lankára, sok százan pedig éhségsztrájkba kezdtek ügyük előmozdítása érdekében.

A BBC értesülései szerint mintegy 300 ember utasítja el a nekik kínált ételt, egy ausztrál kormányszóvivő szerint pedig több embert kiszáradás miatt kellett kezelni a táborban. A menekültek azt követelik, hogy számolják fel a tábort Naurun, és az ausztrál hatóságok gyorsítsák fel a menekültügyi eljárásokat. Az ausztrál kormány ugyanakkor azt közölte, hogy a tiltakozás nem fog változtatni a politikáján.

forrás: origo