Kutatók felfedezték, hogy a halálos csőrös tengeri kígyó valójában két faj eltérő evolúciós háttérrel, mely azonos alakot eredményezett.

A Queenslandi Egyetem kutatója, Bryan Fry professzor szerint az ausztrál és ázsiai csőrös tengeri kígyókról eredetileg úgy hitték, ugyanazon faj képviselői, azonban a DNS összehasonlítása révén kiderült, hogy két egymással rokoni kapcsolatban nem álló fajról van szó.

Fry szerint az eredmény példa ama szituációra, amikor két faj egymástól függetlenül fejlődik, de nagyon hasonló kinézetre (konvergens fenotipikus evolúció) tesz szert.

A kutató szerint a faj „csőrös” morfológiája ama rendkívül specializálódott fülkével állhat összefüggésben, melyet a kígyók elfoglalnak, annak ellenére, hogy eltérő ősöktől származnak és nem szoros rokonai egymásnak.

A kígyók az ázsiai és ausztrál régiókban a trópusi tölcsértorkolatok iszappal teli sekély vízi élőhelyeit foglalják el. Ezek a kígyók felelősek az eme élőhelyeken dolgozó halászok legtöbb sérüléséért és a halálozásokért is, ezért nagyon fontos tudni, pontosan melyik fajról van szó. A tanulmány szerint az ausztrál és ázsiai kígyók marására használt ellenméreg mindkét faj esetében működik.

Mindkét kígyó majdnem kizárólag tüskésharcsával és gömbhallal táplálkozik, amely megköveteli, hogy óriásira nyissa állkapcsát. A kutatók szerint ez az egyik oka a hasonló megjelenésnek.

Az ázsiai kígyó a kutatás alapján megőrzi eredeti, Enhydrina shistosa nevet, míg az ausztrál kígyó az (Enhydrina) zweifeli tudományos nevet kapta, mely azonosítja azon új-guineai régióval, ahol megtalálták. Az új faj külön nembe kerül egy későbbi publikációban, amely a tengeri kígyók komplex, magasabb szintű kapcsolatait taglalja majd.

forrás: hirado.hu