A fehér cápa vesztét okozhatja rossz híre Ausztráliában, ahol az utóbbi időben jelentősen nőtt a cápatámadások száma, ezért a hatóságok tervbe vették, hogy felülvizsgálják a faj védettségi státuszát. Az elmúlt tíz hónapban tapasztalt öt halálos támadás példa nélküli, és hatalmas rémületet kelt - közölte Nyugat-Ausztrália szövetségi állam halászatért felelős minisztere, Norman Moore.

Norman Moore új intézkedéseket sürgetett, egyszersmind követelte a fehér cápa védettségi státuszának "sürgős tisztázását", mondván, hogy a faj állománya megnövekedett az azóta eltelt bő két évtizedben, hogy "sérülékenynek" minősítették. A miniszter rámutatott, hogy Ausztrália partjainál nagyobb mértékben szaporodtak a cápatámadások, mint a világ más tájain.

Nyugat-Ausztrália hatóságai elrendelték minden egyed leölését, amelynek hossza meghaladja a négy métert. Emellett lezárták a támadás közelében lévő strandokat is.

Állatvédők szerint azonban az nem jelent megoldást, ha a fehér cápát száműzik a védett fajok listájáról. Egy szakértő kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy közvetlen kapcsolat lenne a cápaállomány, illetve a támadások számának növekedése között. Mint megjegyezte, a kételkedés már csak azért is indokolt, mert a populációt illetően nincsenek megbízható statisztikák.

"A legutóbbi támadások sokkal inkább arra jelentenek bizonyítékot, hogy az emberek új partszakaszokon és vizeken bukkantak fel. Az elmúlt évtizedben egyre divatosabbá vált ismeretlen vagy ritkán lakott helyeken űzni a kalandsportokat, így a szörföt is" - mutatott rá Marin Garwood, a sydneyi akvárium szakértője.

Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália tartomány kormányfője egy 6,85 millió ausztrál dolláros programot mutatott be, amely a cápák felkutatását, regisztrálását és megölését tűzi ki célul. Norman Moore halászatért felelős miniszter szerint ennek segítségével a jövőben az is megelőzhető lesz, hogy a népes strandokat egyáltalán megközelítse egy nagy fehér cápa.

A program kétmillió dollárt szán a cápák vadászatára és megölésére, ugyanekkora összeget az állatok felkutatására és regisztrálására. Ennek keretében jeladóval látják el a tengeri ragadozókat, amely lakott területek felé közeledésükkor riasztja a lakosságot a médián keresztül.

A fennmaradó keretből jet-skivel látják el a mentőosztagokat, és okostelefonokra való alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel támadás esetén riasztást lehet leadni.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ugyanakkor továbbra is a cápák állnak vesztésre az emberekkel szemben. 2011-ben ugyanis világszerte 75 cápatámadást regisztráltak, amelyből 12 végződött emberi halállal. Ezzel szemben évente mintegy százmillió cápa végzi a halászhálókban vagy válik egyéb módon az emberi tevékenység áldozatává.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium 1990-ben - amikor védetté nyilvánították a fehér cápát - 10 ezer alattira becsülte az állományt.

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) egyedei példátlanul sok embert támadtak meg és öltek meg az elmúlt néhány évben Ausztrália nyugati partjainál szörfözés vagy úszás közben. Az óceániai országban 1791-ben jegyezték fel az első halálos cápatámadást, amelyet azóta összességében 689 követett. Ebből 200 volt halálos. A fehér cápa akár 5,5 méteresre is megnőhet. Hírhedtté elsősorban Steven Spielberg A cápa című filmje miatt vált az 1970-es években.

Kara Yopak, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem cápakutatója – aki több mint 150 cápafaj agyát boncolta már – elmondta, hogy a nagy fehér cápa agyának legújabb vizsgálatai fontos hasonlóságokat tártak fel az emberi aggyal. Mint kiderült, a nagy fehér cápának meglehetősen nagy agyterülete függ össze a vizuális feldolgozással, elsősorban a beérkező jelek fogadásával, ami arra utal, hogy érdemes lenne vizuális elriasztással távol tartani, erre módszert kidolgozni.

A piacon jelenleg forgalomban lévő cápariasztók túlnyomó többsége elektronikus riasztó, amely a cápa fején lévő, az elektromos mezőre érzékeny idegvégződéseket ingerli. Yopak szerint ez a technológia általában valóban hatékony, ám nem rettenti el minden esetben a nagy fehér cápákat. A vizuális riasztás előnye lenne, hogy egyszerűen a szörfdeszkákra vagy a szörfruhákra vihetnék fel az állatot „elterelő” jeleket.

„A cápa felismerheti benne például egy mérgező tengeri kígyó jeleit, és elúszhat a közelből” – magyarázta Yopak, hozzátéve, hogy a cápák agyának kutatása révén azt is megérthetik, hogy neurobiológiájuk miként befolyásolja viselkedésüket, különösen támadásaikat. A szakember felvetését a Brain, Behavior and Evolution című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertette.

forrás: [origo], kisalfold.hu, mno.hu


Martin Kane sérülés nélkül úszta meg a kalandot, nem úgy, mint a szörfje, mely széttört a vízi ragadozó támadásakor. Kane szerencséje az volt, hogy miután a hatalmas lökés következtében a vízbe esett egy arra járó szörfös gyorsan kimentette. Kane a víz alatt látta a jellegzetes háromszög alakú uszonyt, ezért tudja biztosan, hogy egy cápa volt az elkövető. A szakértők nagy fehér cápára gyanakodnak, mert korábban már dokumentáltak olyan eseteket, hogy nagy fehér csónakra támad. A hajóban keletkezett károk alapján legalább három méteres volt a merénylő.